Inflația a crescut în februarie, în ciuda așteptărilor. A urcat la 15,5%, după ce în ianuarie a fost 15,1%. Oamenii se plâng că puterea de cumpărare este tot mai mică: ”Cu 100 de lei nu mai fac absolut nimic”

13 martie 2023, 09:13

Cel mai cel mai mult s-a scumpit mâncarea. Pe primul loc este zahărul, care în februarie 2023 avea un preț mai mare cu peste 63% față de aceaşi perioadă a anului trecut.

Prețul untului este mai mare cu aproape 45 de procente, iar margarina, cartofii şi ouăle au, de asemenea, prețuri mai mari cu peste 34 de procente.

Oamenii spun că puterea de cumpărare este tot mai mică.

”Cu 100 de lei nu mai fac absolut nimic. Vin la piaţă şi iau puţină carne şi un litru de lapte şi gata, o legătură de ceapă. S-a dus.”

”Vin zi de zi la piaţă şi văd că preţurile cresc. Pe zi ce trece cresc, se scumpesc tot mai mult. Facem faţă cu greu, dar mergem mai departe, nu avem ce să facem.”

Marian Siminică, profesor de economie, ASE: Au crescut consumurile alimentate în bună parte din importuri. Creşterea de preţuri este mai mare pe zona mărfurilor alimentare, unde populaţia este afectată direct şi creşteri ceva mai temperate pe zona serviciilor şi a produselor nealimentare. Lunile primăvară sunt cu predilecţie înspre creşterea consumului.

Cristian Păun – profesor de economie, ASE: Trendul se reia pe creştere. Și de aici toate consecinţele de rigoare: dobânzile care nu au cum să scadă într-un astfel de context, ele vor rămâne sus şi permanenta presiune pe care o vedem manifestându-se pe salarii.

Faţă de ianuarie 2023, în februrie preţurile de consum s-au majorat cu 0,98%. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la alimente, de 1,8%.

Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 1,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) este 14,9%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite