Infectată cu coronavirus, Tessa Dunlop, istoric și jurnalist BBC, își spune povestea în limba română

Tessa Dunlop
Tessa Dunlop
9 aprilie 2020, 14:11

Locuiește în Londra și a ales să își facă publică experiența ei cu Coronavirus în limba română, o limbă pe care se străduiește, cu succes, să o învețe de mulți ani.

Tessa este în a13-a zi de când s-a declanșat boala și e infectată împreună cu toată familia, soțul și fetițele de 1 și 11 ani.

O jumătate de milion de români trăiesc în Marea Britanie.

– Sunt ok. Acum 13 zile am avut simptome. Am aflat acum 10 zile, cred, că am COVID-19, nu a fost o mare surpriză. Am avut doi prieteni cu care am avut contact cu două sau trei săptămâni în urmă și ei erau bolnavi și eu aveam aceleași simptome. Mi-am dat seama că se întâmpla ceva pentru că mă dureau urechile, mă durea gâtul, aveam dureri în piept și la plămâni. Am febră aproape zilnic. Nu e febră mare, nu pot să mă plâng, 38-39 de grade C. Pot să spun despre îmbolnăvirea cu Coronavirus că nicio zi nu seamănă cu alta. Credeam că am scăpat a noua zi, pentru că nu am avut nicio febră. La noi în Marea Britanie sfatul venit dinspre sistemul sanitar este că la 7 zile după simptome ai voie să ieși din izolare, dar eu nu mi-am revenit în 7 zile, nu sunt de acord cu acest sfat. Sfatul Organizației Mondiale a Sănătății este de 14 zile de izolare”

De fapt, Marea Britanie a fost singulară în modul cum a tratat această criză, a dorit la început imunizarea populației.

Da. Trebuie să fiu cinstită și să spun că am fost și eu de acord cu această idee. Eram îngrijorată de ce se poate întâmpla dacă se blochează economia și oamenii stau doar în casă, mai ales cu copiii care nu mai merg la școală sau cu cei din familiile cu violență, care nu pot locui singuri. Mă gândeam că dacă nu vom institui izolarea, vom fi pregătiți cu teste și cu alte măsuri ca în Coreea de Sud sau în China. Dar, de fapt, nu am avut teste și dacă nu știi câte cazuri ai, cum poți să controlezi această boală? De fapt, Marea Britanie nu a mers pe o singură idee, s-a răzgândit și acum avem izolare, nu se știe până când.

Fetele tale, una de 11 ani, una de doar un an, au și ele simptome?

Cea mai bună veste este că dacă sunt infectați, copiii îți revin mai repede. Fata mea de 11 ani a avut temperatură mai mare decât mine și bebelușul a avut 40, dar a trecut.

Cum funcționează lucrurile acum? Tu și familia ta ați fost infectați. După ce vor trece cele 14 zile de izolare, veți fi testați ca după două teste să fiți declarați vindecați?

Dar nu este niciun test. Dacă după două săptămâni mai am simptome, rămân acasă. Nu fac cumpărături, nu mă duc în parc. Dacă nu mai am simptome, pot ieși afară o dată pe zi. Dar nu sunt teste, nu pot să dovedesc că am avut Coronavirus. Nu sunt destule teste nici pentru cei care lucrează la spitale.”

Ce s-ar fi întâmplat dacă uneia dintre voi i-ar fi fost mai rău și ar fi trebuit să sunați la Urgențe?

La noi este un număr pentru ajutor. Eu nu l-am folosit, am rămas acasă cu lichide și paracetamol. Sfatul este să suni la acel număr dacă ești panicat că nu poți să respiri, dacă ai buzele albastre, înseamnă că ești în stare critică și trebuie să mergi la spital. Eu nu am sunat, îmi știam corpul, mă simt mai bine decât acum o săptămână, o să îmi treacă. Cea mai mare surpriză este că durează. Acum am înțeles de ce este așa o criză pentru că durează, chiar și pentru mine care am 45 de ani și sunt femeie. Am înțeles că suntem mai puternice decât bărbații în fața acestui virus.”

Ce a fost cel mai greu, mirosul și gustul dispar?

Asta este foarte ciudat. De exemplu, am stat cu oja pentru unghii lângă nas, nu mi-am dat seama. Când am făcut cafea proaspătă, mă gândeam că e din plastic, pentru că nu am mirosit-o. În izolare, așteptăm cu toții mâncarea la prânz, dar dacă nu ai nici miros, nici gust, nu ai de ce să aștepți.

Pentru că ești istoric și ai învățat limba română lângă Siret, spune-mi două vorbe despre România, așa cum este pentru tine? Ca să avem o încheiere fără Coronavirus.

Pentru mine cel mai grav este că nu pot să merg în România. Așteptam să vin în aprilie și acum am pierdut această ocazie. Îmi place așa de mult țara dumneavoastră, mi-am pierdut inima acolo și viața mea s-a schimbat când am vizitat prima dată România, acum 28 de ani. Nu am un talent la limbi strănie, doar cu limba dumneavoastră m-am chinuit pentru că am simțit că am deschis o taină.

Interviul este realizat de Irina Păcurariu, pe pagina de Facebook a emisiunii “Rețeaua de idoli”, de la TVR. “În perioada de izolare pe care o traversăm, mi s-a părut important să rămânem conectați cu oameni cât mai diverși, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante. Așa am ajuns să încep o serie de interviuri, pe care le public pe pagina de Facebook a emisiunii și apoi pe site-ul meu, unde le adun într-o serie pe care am numit-o Rețeaua de speranță”, spune Irina.

Realizatoarea Irina Păcurariu vă propune în fiecare zi câte un interviu cu români din toată lumea, cât mai neasemănători, cu profesii, traiectorii personale și experiențe diferite, egali acum în fața aceste crize imense și traumatizante.

Depășim mai ușor perioada de izolare pe care o traversăm dacă rămânem mai conectați și mai informați, cu povești adunate din toată lumea, care ne ajută să căpătăm mai multă speranță, încredere și optimism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă