Atrași de cele mai mari salarii din economie, tot mai mulți români vor să lucreze în industria IT. Nevoia de angajați e atât de mare încât multe companii recrutează și programatori fără experiență, dornici să învețe. De la începutul pandemiei, odată cu digitalizarea mai multor servicii, sectorul IT&C s-a dezvoltat continuu, iar numărul angajaților a depășit 180.000.
Alexandra a lucrat aproape patru ani ca responsabil de achiziții la un mare producător de anvelope auto. Anul trecut, s-a angajat programator la o firmă IT. A urmat un curs de specialitate înainte să meargă la interviuri. Schimbarea domeniului nu a fost ușoară.
De la începutul pandemiei, odată cu digitalizarea mai multor servicii, cererea de angajați în industria IT&C a tot crescut, iar numărul lor a depășit 180.000.
Peste o treime dintre firme au continuat planurile de recrutare, arată un studiu. Cea mai mare problemă rămâne însă lipsa forței de muncă.
6 din 10 companii din industria IT au avut încasări mai mari cu 50% față de perioada dinaintea crizei sanitare, mai arată studiul.
Numărul companiilor de profil listate la Bursa de Valori București aproape s-a dublat, anul trecut. Alexandru e managerul uneia dintre ele și are planuri de extindere.
În industria IT, câștigul mediu net a urcat la 9055 de lei și e aproape triplu față de media pe țară, arată statisticile oficiale.
Conform angajatorilor, salariul unui debutant începe de la 3.000 de lei net.