Industria germană își reduce drastic consumul de gaze după intrarea în revizie a conductei Nord Stream 1. „Lucrările se termină în 10 zile, mai devreme sau mai târziu? Din păcate, noi trebuie să așteptăm și să vedem”

11 iulie 2022, 20:47

După aproape 10 ani în care astfel de revizii au trecut neobservate, acum, întreruperea livrărilor spre Germania este pe prima pagină a presei internaționale.

În contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, se poate întâmpla orice dincolo de cele 10 zile anunțate pentru revizie.

VEZI și Cum ne afectează întreruperea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1: prețurile vor crește, stocurile se vor goli. Expert: Dacă importurile vor lipsi, vor fi necesare măsuri de raționalizare pentru agenții economici

Ministrul german al Economiei crede că Gazprom ar putea decide să nu mai reia livrările de gaze spre Germania prin conducta directă din Marea Baltică.

Și alți lideri politici, dar și companii sunt îngrijorați că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului.

Klaus Mueller, director al Agenţiei de Reglementare în domeniul energiei: Nord Stream 1 ne-a informat, ca de obicei. Totuși, ce se întâmplă odată ce lucrările de întreținere sunt realizate rămâne de văzut, nimeni nu poate prevedea. Lucrările se termină în 10 zile, sau mai devreme sau mai târziu? Din păcate, noi trebuie să așteptăm și să vedem„.

Germania a trecut la etapa a doua a unui plan de urgență pe 3 nivele privind gazele naturale, înainte ca guvernul să raționalizeze consumul de combustibil.

Dacă Nord Stream 1 rămâne oprită, efectele se vor resimți imediat în nord-vestul Europei.

Claudia Kenfert, şefa Departamentului Energiei, Institutul Economic German:În prezent, industria germană își reduce drastic consumul de gaze. Am ajuns deja la peste 10% consum redus, este posibil mult mai mult, pe termen scurt„.

Șeful Agenției germane în domeniul energiei spune că, deocamdată, situația este stabilă, dar dacă se agravează, prețurile pentru consumatori pot crește de 2-3 ori. El a apreciat că Germania poate rezista mai puțin de 3 luni fără gaz rusesc. Efectul pentru economie ar fi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a acestui an.

VEZI și Bloomberg: Criza gazelor naturale din Europa este mai gravă decât pare

Și Franța, care cumpără doar 17% din cantitate de gaze de la ruși, pregătește scenarii de criză.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania, pe sub Marea Baltică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite