Industria de armament est-europeană se dezvoltă. Analiști: Războiul din Ucraina este o oportunitate

24 noiembrie 2022, 17:54

Aliații din NATO furnizează diverse tipuri de arme și echipamente militare Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva invadatorilor ruși. Chiar dacă există riscul să-și golească propriile depozite.

SUA și Regatul Unit au livrat Kievului cele mai multe arme, dar unele țări est-europene li s-au alăturat, deoarece consideră că ajutorul militar dat Ucrainei contribuie la securitatea regională.

Polonia este pe locul al treilea, potrivit Institutului pentru Economie Mondială din Kiel, Germania.

SEBASTIEN CHWALEK, preşedintele companiei poloneze de armament PGZ: Sprijinul nostru pentru vecinii noştri, pentru prietenii noştri, care acum sunt într-o situaţie foarte dificilă, se manifestă în diferite domenii. Chiar din primele săptămâni am susţinut armata ucraineană.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina este o oportunitate, chiar dacă nefericită, pentru companiile de armament, consideră oficiali și analiști.

TOMAS KOPECNY, ministrul adjunct al apărării din Cehia: Pentru industria cehă de apărare, conflictul din Ucraina şi ajutorul pe care îl acordăm Kievului este un imbold pe care nu l-am văzut în ultimii 30 de ani.

Cehia a livrat Ucrainei arme și echipamente de două miliarde de dolari, iar Polonia chiar mai mult.

Industria est-europeană de armament a început să se dezvolte în secolul al XIX-lea, când cehul Emil Skoda a fabricat arme pentru Imperiul Austro-Ungar.

În perioada comunistă, fabricile uriașe din Cehoslovacia sau Polonia au produs arme pentru stocurile pe care Moscova le planta în toate colțurile lumii.

Acum, după 30 de ani, capacitățile de producție și de export cresc exponențial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite