Îndrumător de weekend: Noaptea Galeriilor, Mioritmic și Filit

În București și în alte 11 orașe din țară galeriile fac noapte albă și își deschid ușile vizitatorilor până târziu în noapte, la Iași a început cel mai important festival de literatură şi traducere de la noi, Filit, unde participă și laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000, iar în Pădurea Hoia-Baciu din Cluj-Napoca are loc festivalul de muzică electronică Mioritmic. Iată care sunt cele mai așteptate evenimente din acest weekend.

06 Octombrie 2017, 17:14 (actualizat 06 Octombrie 2017, 17:29) |
Festivalul de muzică electronică Mioritmic

Noaptea Albă a Galeriilor în 12 orașe din România

O nouă ediție a Nopții Albe a Galeriilor invită publicul din douăsprezece orașe să parcurgă un traseu nocturn în compania artei contemporane! Vernisaje, performance-uri, spații alternative, galerii de artă și ateliere de artist, toate împreună generează an de an o nouă hartă a orașelor în care are loc acest eveniment. Astfel, vineri, de la ora 19:00 și până târziu în noapte iși deschis ușile galerii din București, Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Petrila, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași

La Iași a început cel mai important festival de literatură şi traducere de la noi.  Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect aflat la a cincea ediție ce reunește la Iași, până pe 8 octombrie, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta. La Filit va fi si Gao Xingjian, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000.

Festivalul de muzică electronică Mioritmic

A 5-a ediție a festivalului Mioritmic are loc în perioada 6-8 octombrie, în Pădurea Hoia-Baciu din Cluj-Napoca, pe Aleea Muzeului Etnografic. Trei mari scene (Scena Naiului, Lirei și Cobzei) vor fi pregătite pentru întreg weekend-ul, fiecare având un stil propriu, atât din punct de vedere muzical, cât şi din punct de vedere al decorului. Mioritmic este un festival de muzică electronică de avangardă, cu o selecție de artiști inovativi care dau tonul și stabilesc noi trend-uri. Prezentarea festivalului în versuri:

“Când a bate ora zece
În pădure ca s-ajungă,
Tot alaiul se va-ntrece
Noaptea să le fie lungă.

La un play răsună ritmul
De se-aude pân’ departe.
S-a și risipit secretul
Că va fi o noapte-aparte.

Mioritmic bat toți pasul,
Mâinile sunt ridicate.
Se zguduie-ntreg pământul
De la dansu-n miez de noapte.”

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, va începe sâmbătă şi va include, până pe 14 octombrie, 22 de producţii adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 12 ani, însumând peste 40 de reprezentaţii.

Festivalul se desfăşoară la Teatrul ”Ion Creangă” – Sala Mică, precum şi în alte teatre şi centre culturale din Capitală: Teatrul de Comedie – Sala Nouă şi Sala Studio, Teatrul Excelsior, Opera Comică pentru Copii, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie.

Realizate de artişti din 9 ţări, spectacolele selecţionate prilejuiesc întâlniri memorabile, vorbind despre diferenţele dintre oameni, despre graniţe şi despre adaptare, producţiile alese aducând în atenţia copiilor o diversitate de personaje şi abordări.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI