Indonezia: Nivel de alertă ridicat pentru vulcanul în erupţie Anak Krakatoa

27 decembrie 2018, 10:28

Nivelul de alertă pentru Anak Krakatoa a fost ridicat la al doilea nivel ca importanţă, „standby”, în timp ce zona de excludere din jurul său a fost extinsă la o rază de cinci kilometri, a informat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor (BNPB).

Vulcanul, situat în strâmtoarea Sunda, între insulele Java şi Sumatra, a ejectat miercuri în atmosferă nori de cenuşă, care au ajuns în oraşele Serang şi Cilegon din provincia Banten, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei citate, Sutopo Purwo Nugroho.

„Cenuşa vulcanică este inofensivă”, a declarat Nugroho. „Ea ajută la fertilizarea solului, însă rezidenţii sunt sfătuiţi să poarte măşti şi ochelari de protecţie când ies afară”, a completat acesta.

De asemenea, cursele aeriene au fost redirecţionate, precizează DPA.

„Din cauza alertei roşii cauzate de cenuşa vulcanului Krakatau, toate zborurile au fost redirecţionate”, a anunţat Agenţia indoneziană de controlează traficul aerian, AirNav, într-un comunicat oficial.

Potrivit lui Harry Sirait, purtător de cuvânt al AirNav, a spus că avioanele care urmau să zboare pe deasupra vulcanului aflat în erupţie vor folosi rute alternative.

Zborurile spre şi de pe Aeroportul Internaţional Soekarno-Hatta din Tangerang, Banten, la 136 de kilometri est faţă de vulcan, nu vor fi afectate de cenuşă, întrucât aceasta cade la sud-vest de aeroport, a precizat Harry Sirait.

Aeroportul Radin Inten II din Bandar Lampung, la 100 de kilometri nord de vulcan, va rămâne şi el deschis.

Erupţia de sâmbătă a determinat prăbuşirea în mare a flancului sud-vestic al vulcanului, provocând o alunecare de teren submarină, care a declanşat apoi un tsunami.

Tsunamiul a lovit zonele de coastă ale provinciilor Lampung şi Banten şi a cauzat moartea a cel puţin 430 de persoane şi strămutarea altor câteva mii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite