Indigenii au blocat o autostradă din Brazilia, în semn de protest față de o lege care le restrânge drepturile. Poliția militară a intervenit în forță

31 mai 2023, 12:01

Aceste scene au avut loc lângă orașul Sao Paolo unde membrii mai multor triburi indigene au blocat o autostradă. Cu arcuri și săgeți împotriva scuturilor și gazelor lacrimogene populațiile native luptă pentru dreptul de a decide ce se întâmplă cu pământul lor. Parlamentul de la Brasilia urmează să voteze o lege care le-ar da dreptul să existe doar pe rezervațiile deja ocupate după 1988, anul adoptării actualei constituții.

Cu mesaje precum rezistență și demarcare clară a pământului, sau Brazilia este pământ indigen, afară cu minerii ilegali, reprezentanții triburilor sunt deciși să-și apere drepturile și istoria de secole.

Lideri tribali vor ca șeful statului să acorde statut protejat de rezervație pentru 300 de teritorii nerecunoscute ca atare. Asta ar însemna că doar ei pot decide ce fel de activități se pot desfășura acolo.

Fostul președinte Jair Bolsonaro a dat drepturi egale de exploatare și agricultorilor și companiilor de minerit, iar aceste activități au crescut semnificativ.

Actualul șef al statului a promis se anuleze decizia și a recunoscut legal 6 teritorii indigene luna trecută. Mult prea puțin spun liderii tribali care plănuiesc o săptămână întreagă de proteste. Potrivit acestora, în Brazilia sunt peste 300 de grupuri etnice indigene care trăiesc pe 730 de teritorii ancestrale.

Legea privind statutul de rezervație al acestor pământuri, discutată în Congres, este în paralel examinată și de Curtea Supremă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă