Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate mai mari. Indicele Robor la 3 luni a atins cel mai ridicat nivel din vara trecută. Economiștii se așteaptă ca și indicele de referință pentru credite să urmeze același trend. Oficialii Băncii Naționale spun că dobânzile vor crește și în perioada următoare, din cauza inflației tot mai mari.
Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 2,25% și se menține pentru a doua zi la rând la acest nivel. E cea mai mare cotație din iunie, anul trecut. De exemplu, rata unui credit ipotecar, pe 30 de ani, cu o valoare de 50.000 de euro, e acum mai mare cu 105 lei față de ultimul trimestru. Și cu 93 de lei față de începutul anului, arată calculele economiștilor.
Banca Națională a majorat deja dobânda-cheie la 1,5% la începutul lunii octombrie, tocmai pentru a tempera creșterea inflației. Economiștii se așteaptă ca indicele Robor să crească în perioada următoare și în contextul în care cotația încă este mai mică decât înainte de pandemie.
"Banca Centrală a anunțat, de ceva vreme, că epoca dobânzilor mici s-a încheiat. Dobânzile sunt în creștere, dar creșterea este una temperată şi nici nu credem că în perioada următoare vă fi o creștere rapidă. Va urma, eventual, tot o creștere temperată a dobânzilor."
Analiștii financiari se așteaptă ca și indicele de referință pentru credite să urmeze același trend. Pentru moment, clienții care au împrumuturi ce depind de IRCC, plătesc rate mai mici decât în lunile trecute.
Economiștii recomandă celor care vor să ia un credit să se orienteze către împrumuturile cu dobândă fixă.