Indicele Robor la 3 luni, de care depind ratele pentru majoritatea creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut accelerat de la începutul anului

9 august 2022, 18:35

Indicele Robor la 3 luni, de care depind ratele pentru majoritatea creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut accelerat de la începutul anului: de la 3%, la 8,14%. O creștere cu mult peste dobânda de referință a Băncii Naționale care a urcat de la 2%, în ianuarie, la 5,5%, acum, în august.

Mugur Isărescu: „Băncile au cam sărit calul cu Robor. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politica monetară. Piețele au tendința aceasta să suprareacționeze mai ales în perioadele de criză. Să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale. Și atunci probabil că se vor apropia Roborul de rata de politică monetară.”

Economiștii vorbesc și ei despre îngrijorare: ROBOR a crescut accelerat pentru că și inflația a sărit peste prognozele BNR.

Adrian Codîrlașu, analist financiar: „Asta spune Robor-ul actual, că participanții așteaptă în continuare întărirea politicii monetare pentru a lupta cu rata inflației care este acum de 15%.”

Între timp, ratele legate de Robor sunt tot mai mari. În cazul unui credit Prima Casă, pe 30 de ani, pentru care mai sunt de plata 250.000 de lei, rata poate fi acum și cu peste 500 de lei mai mare decât în urmă cu trei luni.

Odată cu majorarea Robor, tot mai mulți români au cerut băncilor să le recalculeze ratele în funcție de IRCC.

Indicele IRCC va crește și el de la 2,65% cât este în prezent, la 4,06%, de la 1 octombrie. Economiștii se așteaptă ca IRCC să se majoreze și mai mult și să treacă de pragul de 5% spre finalul anului, din cauza inflației.

Într-un sondaj recent realizat de o bancă de stat, jumătate dintre repondenți au declarat că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut. Iar aproape 40% dintre cei chestionați se așteaptă ca lucrurile să meargă și mai rău.

VEZI ȘI: Mugur Isărescu, despre inflație și deficitul comercial al României: „Vedem o temperare a consumului. Băncile au sărit calul cu ROBOR-ul”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Vom avea rate mai mici după scăderea ROBOR şi IRCC