Indicele ROBOR înregistrează o tendință de scădere. Analiștii cred însă că nu vor scădea și creditele

28 decembrie 2018, 10:33

Guvernul estima costuri și mai mici după introducerea taxei pe lăcomie, dar experții sunt sceptici.  Mai mult, cred că după aplicarea acestei măsuri, creditarea va avea de suferit.

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează majoritatea ratelor în lei, a ajuns la trei luni, la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de an. Rata pentru un credit de 225 de mii de lei este puțin peste 1.200 lei pe lună.

Dacă noile taxe pe care Guvernul le va aplica băncilor va duce indicele ROBOR spre 2%, ratele pentru creditele cu dobândă variabila ar fi mai mici.

Pentru același împrumut, rata lunară ar scădea cu aproximativ 140 lei. Specialiștii în domeniu susțin că e puțin probabil ca ratele să scadă și prevăd un cost suplimentar pe care ăl vor plăti tot cei cu credite.

Ministrul Finanțelor susținea ca prin taxa pe lăcomie ar urma să scadă costurile pentru creditare.

O idee care nu este îmbrățișată de cei care cunosc foarte bine sistemul bancar. Taxa ar fi trebuit aplicată dobânzilor și nu indicelui care nu este calculat de fiecare bancă în parte.

Taxa pe lăcomie va fi calculată în funcție de indicele ROBOR și poate ajunge și la 0.4% din activele unei instituții bancare.

Actualul indice le-ar aduce costuri suplimentare băncilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite