Indicele ROBOR este în scădere, dobânzile la credite rămân ridicate. Dan Suciu (BNR): Vor fi ajustări fine în perioada următoare. Vorbim de un platou şi nu neapărat de o scădere semnificativă

26 aprilie 2023, 16:52

Scad ratele românilor, calculate în funcție de ROBOR. După ce în octombrie 2022 a atins un maxim al ultimilor 12 ani, datele oficiale ale Băncii Naţionale arată cele mai scăzute valori din ultimele 9 luni şi jumătate.

ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de mai 2019 a ajuns la valoarea de 6,74%. Robor la 12 luni rămâne încă peste 7 la sută, dar pe un trend descendent.

Indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate după 2019 este sub 6% şi din iulie va mai scădea un pic.

La un credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata este cu aproape 280 de lei mai mică faţă de octombrie 2022, atunci când ROBOR a atins pragul maxim.

În loc de 2.514 lei, cât plătea toamna trecută, cel împrumutat are acum de achitat o rată mai mică de 2.250 de lei, dar totuşi cu 360 de lei mai mult faţă de anul trecut.

Marius nu vede încă aceste scăderi. A făcut credit că să îşi cumpere o locuinţă şi în ultima jumătate de an rata aproape că i s-a dublat.

Nu ştiu cât o să pot să îl mai plătesc. De la 1.100 de lei la 1.900. Adică 50% din salariu. Eu când am făcut rata mă încadram să îmi oprească 30% din venit. Nu ştiu cum se poate să ajungă la 50% din venit.

Indicii îşi vor continua scăderea şi în perioada următoare, anunţă Banca Naţională.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Robor a reflectat tendinţele descendente pe care le-a avut inflaţia. Mare parte a scăderii ROBOR-ului s-a produs deja, vine de la 8,20, vor fi ajustări fine în perioada imediat următoare. Mai degrabă vorbim de un platou şi nu neapărat de o scădere semnificativă.

ROBOR va scădea sub 6% abia de anul viitor, arată prognozele BNR.

Irina Chițu, analist financiar: Nu poate să scadă foarte mult, pentru că avem o politică de dobândă monetară de 7%. Deja ştim cât va fi IRCC-ul şi de la 1 iulie sub 5, 93%, iar tendinţa este şi aici de scădere la dobânzile cu care se împrumută acum, în această perioadă, efectiv băncile între ele. Și care se va regăsi în dobânzile consumatorilor după 1 octombrie anul acesta.

Cu toate acestea economiştii nu ne recomandă să luăm vreun credit în perioada următoare, decât dacă este indispesabil, pentru că dobânzile sunt în continuare ridicate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă