Indicele ROBOR a scăzut la 2,29%. Ratele la creditele în lei urmează să scadă

2 iunie 2020, 12:13

Indicele ROBOR în funcție de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei este în scădere puternică și a ajuns să fie votat astăzi la 2,29 față de 2,40 cât a fost în reședința de vineri. Este o cotație oficială a Băncii Naționale. Așadar și ratele la creditele în lei urmează să scadă. Am făcut un calcul pentru dumneavoastră.

De exemplu dacă ne raportăm la această cotatie nouă, de 2,29 față de 2,40, ratele ar urma să scadă cu 17 lei. Dacă ne raportam la ultimul trimestru, de exemplu pentru un credit Prima Casă, pe 30 de ani, în valoare de aproximativ 50.000 de euro, ratele ar urma să scadă cu  aproximativ 140 de lei.

Pentru un credit ipotecar luat în același condiții putem discuta despre rate mai mici cu aproximativ 150 de lei.  Economiști pun această scăderea ROBOR în primul rând pe seama faptului că Banca Națională a redus dobânda de referință în ședința de vineri, este o reducere de la 2% la 1,75%. Concret băncile comerciale se vor împrumuta mai ieftin cu dobânzi mai mici de la BNR și prin urmare și ele vor putea împrumuta clienții cu dobânzi mai mici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă