Indicele ROBOR a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani. Cât au crescut ratele unui credit „Prima Casă”

28 aprilie 2022, 17:47

Creșterea indicelului ROBOR la 3 luni înseamnă rate mai mari pentru clienții care au luat împrumuturi în lei, cu dobândă variabilă, până în mai 2019.

De exemplu, rata unui credit „Prima Casă”, de 250.000 de lei, la valoarea de azi a indicelui ROBOR, de 4,88%, este cu aproape 362 de lei mai mare decât în urmă cu un trimestru. Și cu 545 de lei în plus față de acum un an, arată calculele analiștilor de la FinZoom.

Irina Chițu, analist financiar: Pentru cei care au credite dependente de ROBOR chiar este o mare lovitură această creștere din trei în trei luni a propriilor rate. Băncile se împrumută mai scump între ele pe 3 luni, 6 luni, 12 luni, tocmai de teama că dobânzile vor crește și mai mult.

Cotația indicelui ROBOR care arată la ce dobânzi vor să se împrumute băncile comerciale între ele a crescut în contextul în care și împrumuturile acestor bănci de la Banca Națională sunt tot mai scumpe.

Dobânda BNR pentru facilitatea de creditare a urcat la 4%, de la 3%, cât era la începutul acestui an, ca urmare a creșterii inflației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite