Independență doar pe hârtie. Reacții după ce Declarația adoptată de parlamentul Cataloniei a fost suspendată pe loc

Secesioniștii catalani au semnat marți seară la Barcelona o declaraţie de independenţă care, însă, a fost suspendată pe loc. Gestul nu are valoare juridică, dar guvernul de la Madrid a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Miniştri, în timp ce amânarea separării de Spania i-a dezamăgit pe unii catalani. Cu amănunte, corespondentul nostru Felix Damian.

11 Octombrie 2017, 08:18 (actualizat 11 Octombrie 2017, 09:06) Știrile TVR |

După o sesiune parlamentară fără vot în plen, coaliția condusă de liderul Carles Puigdemont a pus în scenă semnarea solemnă a unei declarații de independență care era deja suspendată: "Noi, reprezentanţii democratici ai poporului catalan, prin dreptul la auto-determinare şi potrivit cererii poporului catalan, proclamăm Republica Catalonia."

Separatiștii speră să obțină acceptarea unui referendum de independență legal și recunoașterea internațională, dar mulți catalani au fost surprinși de amânarea declarației de independență.

Carlos Marono, locuitor din Barcelona: "Discursul mi s-a părut bun, având in vedere circumstanţele. Eu cred că aşteptam cu toţii aşa ceva. Se vorbeşte că ar putea fi o şansă la independenţă pe stilul Sloveniei, dar nu sunt convins că opţiunea va funcţiona, pentru că nu este acelaşi context."

Discursul lui Carles Puigdemont, care a întârziat o oră, i-a suprins și pe jurnaliști.

Jordi Amat - ziarist La Vanguardia: "Eu plec de la Parlament convins că nu este vorba de independență. Procesul politic continuă, dar nu a trecut încă pragul independenței."

Vicent Almela - ziarist La Directa: "Eu sunt decepționat puțin pentru că așteptam această zi mai ales după referendum și rezultatele sale. Nu s-a împlinit dar se deschide o cale pentru dialog."

Corina Tulbure - ziarist El Publico: " Deocamdată să vedem ce s-a întâmplat azi. S-a declarat independența, dar s-a vorbit de suspendarea efectelor independenței, cel puțin timp de câteva săptămâni, cât se va negocia cu Madridul. E un fel de declarație de intenții. Într-un fel, acum, mingea este în terenul Madridului. Foarte mulți vorbesc de începerea unui dialog".

Executivul spaniol consideră că guvernul catalan a mers prea departe și pregătește o reacție severă, care ar putea duce la suspendarea autonomiei regionale și convocarea alegerilor anticipate.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI