Indemnizaţia pentru mame, un nou scandal: drepturile de autor nu mai sunt luate în calcul. Ministerul Muncii promite să rezolve problema

7 septembrie 2018, 19:00

În urmă cu şase săptămâni, Ana Covalciuc a adus-o pe lume pe Mara, primul ei copil. Este actriţă independentă de 10 ani şi a lucrat doar pe contracte cu drepturi de autor. Atunci când a mers la Direcţia de Asistenţă Socială să depună actele pentru indemnizaţia de creştere a copilului, a aflat cu stupoare că, din martie, drepturile de autor nu mai sunt luate în considerare.

Pe 22 martie, Codul Fiscal a fost modificat, iar drepturile de proprietate intelectuală au fost scoase din categoria veniturilor independente şi trecute în alt articol.

Ministerele Finanţelor şi Muncii nu s-au corelat, însă, pentru a fi modificată şi ordonanţa de urgenţă care reglementează indemnizaţia destinată creşterii copiilor.

Aşa că, drepturile de autor obţinute după luna martie de către artişti, scriitori, jurnalişti, arhitecţi şi nu numai, nu mai pot fi luate în calcul pentru indemnizaţie.

Ministerul Muncii transmite că a lansat deja în procedură de avizare interministerială un proiect legislativ care să remedieze situaţia.

Reprezentanţii ministerului reamintesc faptul că pentru indemnizaţia de creştere a copilului 12 luni eligibile din ultimele 24 de dinaintea naşterii. Şi susţin că există o soluţie astfel încât părinţii să nu piardă.

Potrivit ministerului, dacă indemnizaţia ar ieşi mai mică, nu s-ar lua în calcul perioada martie-septembrie 2018, ci alte 12 luni din ultimii doi ani, astfel încât să nu se piardă bani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite