Îndatorarea statului, și mai mare. Limita ar urma să crească cu 4 miliarde de euro

13 aprilie 2019, 21:15

Statul are nevoie de bani și e deja la limita stabilită anterior. Împrumuturile făcute la începutul anului depășesc sumele luate în tot anul 2017, de exemplu.

Finanțele susțin majorarea la 31 de miliarde de euro a limitei de îndatorare ca să achite datoriile ajunse la termen în acest an și anul viitor, de peste 3 miliarde de euro.

Dar şi ca să acopere deficitul bugetar și să întărească rezerva valutară a trezoreriei astfel încât aceasta să facă față unor eventuale şocuri externe, care ar putea scumpi împrumuturile de pe piața internă.

Analiștii economici au avertizat după ultimul împrumut, cel de 3 miliarde de euro, făcut pe scadente de 7, 15 sau 30 de ani, că statul a acceptat să plătească costuri mari pentru acești bani.

În fața acestor îngrijorări legate de creșterea cheltuielilor publice mai rapid decât a veniturilor, autoritățile spun tot timpul că sunt bani pentru toate promisiunile.

Datoria externă a României, care o include și pe cea publică, a crescut, în primele două luni ale anului, cu aproape 200 de milioane euro și se apropie de 100 de miliarde de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite