Dr. Țincu, despre variola maimuței: România nu are o problemă cu această boală infecțioasă

8 iulie 2022, 14:04

„În acest moment, România nu are o problemă cu această boală infecțioasă și cred că, de fapt, și la nivel european,  nu avem o problemă majoră de sănătate, sunt cazuri izolate. Din perspectiva mea, transmisibilitatea nu este extrem de intensă, nu cred că trebuie să existe un stres la nivelul opiniei publice cu privire la evoluția acestei maladii, în acest moment. Ceea ce îngrijorează este tot COVID-19, pentru că, ne amintim, ea a fost capabilă să întrerupă toată activitatea societății pentru doi ani de zile.

La variola maimuței sunt niște cazuri izolate, noi credem și sperăm ca în perioada următoare să scadă în intensitate și, în felul acesta, să se revină la normal”, a explicat dr. Radu Țincu.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Rafila, la TVR INFO: Cred că vom traversa acest val fără restricții. Mizez pe un parteneriat cu populația. Ministrul Sănătății nu recomandă doza a patra decât persoanelor vulnerabile

Întrebat dacă persoanele care s-au născut înainte de 1980 și care au fost vaccinate împotriva variolei sunt mai bine protejate împotriva acestei boli, medicul a arătat că „da, există într-adevăr o protecție vaccinală reprezentată de vaccinul pe care l-au făcut cei născuți înainte de 1980, însă nu este o protecție absolută, pentru că este o diferență în structura virusului, între variola pentru care a fost creat vaccinul, și variola aceasta”.

În România au fost confirmate, până în prezent, 14 cazuri de infectare cu variola maimuței. Doi pacienți sunt contacți direcți ai altor persoane infectate. 13 pacienți sunt din Capitală, unul este din județul Timiș.

La nivelul Europei, au fost raportate aproape 6.000 de cazuri de variola maimuței, potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă

România, la un pas de epidemie de gripă