Incompetență sau atac. Consilierul pentru securitate națională al SUA: Modul în care s-a desfășurat „saga Moskva”, o mare lovitură pentru Rusia

Jake Sullivan
Jake Sullivan
15 aprilie 2022, 00:19

„Una dintre poveștile din care a trebuit să aleagă Moscova este că a fost pură incompetență, iar cealaltă este că nava a fost atacată. Și niciuna nu aducea vreun rezultat bun pentru ei”, a comentat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, la Clubul Economic din Washington DC.

„Numai pierderea unui submarin cu rachete balistice sau a lui Kutznetsov [portavionul Rusiei] ar aduce o lovitură mai gravă moralului Rusiei și reputației Marinei în ochii publicului rus”, a subliniat și Carl Schuster, fostul director de operațiuni al Centrului comun de informaţii din Comandamentul SUA din Pacific.

Potrivit comunicatului difuzat joi seară, narativul Rusiei este că nava amiral și-a pierdut stabilitatea când era remorcată, din cauza avariilor produse de un incendiu declanșat după detonarea muniției. În contextul în care era și furtună pe mare, crucișătorul s-a scufundat.

În continuare, autoritățile de la Moscova nu precizează care a fost cauza detonării muniției.

Mai multe surse de la Kiev au indicat miercuri seară că nava a fost lovită de un sistem de rachete anti-navă Neptun. Rusia a admis la câteva ore că, din cauza unui incendiu la bord, muniția a detonat. Dar aici s-au mărginit toate explicațiile.

Care dintre cele două momente a avut întâietate are prea puțină importanță în contextul confirmării de joi seară: crucișătorul Moskva este istorie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite