Incidente minore la secţiile de vot. La MAI s-au primit aproape 200 de sesizări, mai bine de jumătate nu s-au confirmat

24 noiembrie 2019, 16:14

ACTUALIZARE Pe parcursul zilei de duminică au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50% dintre sesizări nu s-au confirmat.

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în București și în județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Olt.

Polițiștii au dat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei și 16 avertismente scrise.

Sunt cercetate 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic.

În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat. În Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare. În județul Olt se fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care în evidențele de stare civilă figura ca fiind decedată.

La o secție din municipiul Iași a fost nevoie de intervenția jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că o tânără a fost răpită din fața unei secții de votare din Baia Mare, precizez că în urma apelului la 112, polițiștii s-au mobilizat rapid și au depistat în trafic mașina în care martorii spuneau că tânăra a fost introdusă cu forța. Tânăra a declarat că nu este în nici un pericol ci pur și simplu a avut o discuție mai aprinsă cu prietenul ei„, a declarat Monica Dajbog.

ACTUALIZARE Dosar penal în județul Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor. Primarul şi viceprimarul comunei Potcoava ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota cu unul dintre candidaţi, transmite reporterul nostru Marius Popescu, de la sediul MAI.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a anunţat că, de la începerea procesului de vot și până la ora 15.00, au fost înregistrate 96 de sesizări de posibile contravenții și infracțiuni electorale. În urma verificărilor, s-a stabilit că 32 sesizări nu se confirmă, a precizat Dajbog.

Sesizările fac referire la continuarea propagandei electorale, violarea confidențialității votului, lipsa de buletine de vot, așa-zis turism electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 avertismente scrise și patru amenzi în valoare de 4.500 de lei„, a precizat comisar-șef de Monica Dajbog .

„În județul Olt, s-a primit un apel la 112 prin care se reclama faptul că anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Tot în Olt, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare a confidențialității votului după ce o persoană, la ieșirea din cabină, a arătat buletinul de vot membrilor biroului electoral.

Polițiștii din Hârșova au fost sesizați de către un membru al secției de votare de la un liceu cu privire la faptul că un cetățean ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, și ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de faptul că perdeaua nu era trasă bine, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze.

În județul Tulcea se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic după ce un specimen de buletin de vot prin care cetățenii erau îndemnați să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o rețea de socializare al unui bărbat, care susține însă că nu el ar fi publicat buletinul respectiv.

În județul Teleorman, polițiștii Secției Rurale Gălățeni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secția de votare și și-a exercitat dreptul de vot, deși pe numele său exista o solicitare pentru deplasarea urnei mobile.

Bărbatul susține însă că nu a depus nicio cerere. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările continuă în vederea identificării persoanei care a întocmit și depus înscrisul.

În Bistrița-Năsăud, o persoană a fost sancționată cu 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale printr-o postare în mediul online”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă