Proteste la Atena și Salonic. Studenții greci cer socoteală autorităților după catastrofa feroviară

2 martie 2023, 06:29

Sute de studenți s-au adunat aseară în fața sediului companiei Hellenic Train, care opera garnitura de pasageri. Este sucursala unei firme din Italia, care în 2017 a cumpărat mare parte din compania de stat a Greciei. Privatizarea a fost una dintre condițiile pentru ajutorul financiar internațional acordat Greciei după criză. Mulți dintre cei uciși în accident erau studenți.

Cauzele accidentului trebuie investigate acum, altfel totul se muşamalizează, a spus un protestatar.

Costas Demos, preşedintele Uniunii Studenţeşti, Atena: Studenţii sunt furioşi, şocaţi de ceea ce s-a întâmplat şi de faptul că au fost curmate atâtea vieţi.

TREI ZILE DE DOLIU ÎN GRECIA

Sunt trei zile de doliu în Grecia, pentru victimele cumplitului accident de pe ruta Atena – Salonic. Ministrul Transporturilor și-a dat demisia, spunând că măcar atât poate să facă în onoarea celor care au murit în coliziune.

PREMIERUL ELEN PROMITE O ANCHETĂ TEMEINICĂ

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: E un gest de onoare, mai ales că toate indiciile sunt că a fost vorba, din păcate, despre o eroare umană. Secretarul de stat George Gerapetritis a fost numit ministru interimar şi i-am cerut să înfiinţeze rapid o comisie independentă de anchetă.

Și la Salonic au avut loc proteste. În gară, studenții au cerut autorităților să ancheteze cât mai rapid această tragedie.

După ore întregi, echipele de intervenție au reușit să ridice vagoanele răsturnate în urma impactului. Coliziunea a fost frontală, iar în momentul ciocnirii ambele trenuri aveau viteză.

Mai multe vagoane au fost cprinse de flăcări. Oamenii s-au salvat cum au putut. În trenul de pasageri erau 350 de persoane. Impactul a fost așa de puternic încât au fost găsite trupuri neînsuflețite azvârlite la o distanță de 40 de metri, pe câmp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite