Incident nuclear în Europa. A fost depistat iod radioactiv în şapte state din Vest

22 februarie 2017, 21:13

Incidentul a avut loc în ianuarie. Norul de izotopi de iod a fost detectat prima oară în Norvegia, dar cele care au dezvăluit creşterea nivelului de radiaţii au fost Finlanda şi Franţa.

Valori mai mari de izotopi de iod au fost detectate în Polonia, Germania, Cehia şi Spania. Au fost emise mai multe ipoteze: de la deversarea unor resturi radioactive, la testarea unei arme nucleare secrete.

Prof. Adrian Cârciumaru, specialist în fizică nucleară, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi: „Mie mi se pare că e cea mai puţin probabilă variantă: testarea unei arme clasice. O astfel de armă înseamnă reacţie de fisiune, care conduce la apariţia foarte multor izotopi radioactivi, nu numai iod 131”.

Norvegienii nu au anunţat incidentul deoarece l-au considerat minor, iar francezii au precizat că nu a fost un pericol pentru sănătate şi, oricum, nivelul radiaţiilor a revenit la normal.

Ministerul Mediului a precizat că pe teritoriul României nu a fost identificată prezenţa iodului radioactiv artificial Iod 131.

Prof. Adrian Cârciumaru , specialist în fizică nucleară, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi: „Iodul 131 este obţinut într-un reactor nuclear prin bombardarea telurului 130 cu neutroni. Deci este singura cale de obţinere a iodului 131. Apariţia unui nor de tipul acesta poate însemna un accident la o astfel de instalaţie”.

Deoarece norul radioactiv a conţinut doar iod, cea mai plauzibilă explicaţie ar fi că sursa este o fabrică de medicamente din Estul Europei.

Statele Unite au trimis în Europa un avion militar specializat în depistarea emanaţiilor radioactive.

Un incident similar a avut loc în 2011, când s-a descoperit că sursa era Institutul pentru Izotopi din Budapesta, care participa la programe medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite