Incident în strâmtoarea Taiwan: O navă de război chineză a tăiat calea unei ambarcațiuni americane. China și SUA se acuză reciproc

5 iunie 2023, 17:50

Distrugătorul american Chung Hoon și o fregată canadiană tranzitau strâmtoarea Taiwan, în cadrul unei proceduri de rutină, prin apele internaționale, când o navă de război chineză taie calea ambarcațiunii americane la o distanță de aproximativ 140 de metri.

Paul Mountford, comandantul fregatei canadiene: Faptul că manevra a fost anunţată prin radio înainte de a fi executată arată clar că a fost făcută cu intenţie.

Nu este nici prima oara și, cu siguranță, că nici ultima oară când au loc asemenea incidente într-o regiune atât de tensionată. La sfârșitul lui mai a avut loc o întâlnire similară.

Collin Koh, analist: Dacă asemenea manevre vor continua, din partea Chinei, există riscul real ca tensiunea la nivel internaţional să crească. Ar putea genera un răspuns internaţional la ceea ce este considerat a fi acţiuni care limitează libertatea de navigare internaţională şi de survol în zonă. Cred că Beijingul ştie care ar putea fi repercusiunile.

China susține că SUA și Taiwanul pun intenționat la cale provocări în strâmtoare. Dar americanii și canadienii au declarat că erau în apele internaționale.

Proaspătul ministru chinez al apărării a avertizat că nu va permite ca patrulele navale ale SUA şi ale aliaţilor săi să fie „un pretext pentru a impune supremația în navigația din zonă: De ce toate întrebările sunt legate de incidente în apropierea spaţiului aerian chinez şi apele sale teritoriale şi nu ale altor state? Pentru că avioanele şi navele militare ale Chinei nu au încercat niciodată să preia supremaţia navigaţiei în apele teritoriale ale altor ţări sau în spaţiul lor aerian.

Austin Lloyd, șeful Pentagonului: Republica Populară chineză continuă să iniţieze un număr alarmant de interceptări riscante ale navelor americane şi aliate care navighează sau zboară în spaţiul internaţional.

Cei doi au vorbit la singura reuniune anuală de securitate din Asia-Pacific ce a avut loc în Singapore.  Generalul chinez este ținta unor sancțiuni impuse de Washington în 2018, când Li a cumpărat arme de la ruși. El dă de înțeles că un dialog consistent cu americanii ar fi posibil dacă sancțiunile vor fi ridicate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă