Ursula von der Leyen, afectată de gafa de protocol din Turcia

27 aprilie 2021, 12:07

Europarlamentarii au fost convocați într-o sesiune plenară pentru a dezbate, printre altele, concluziile sumitului UE-Turcia de pe 6 aprilie. Dar toată atenția a fost captată de incidentul poreclit „scandalul canapelei”: la întâlnirea în 3, de la Ankara, au fost doar 2 scaune, iar președinta Comisiei Europene a fost lăsată în picioare. O situație pentru care Ursula Von Der Leyen, prima femeie președinte a Comisiei Europene, vede o singură explicație.

La întâlnirea de la Ankara, președinte Comisiei Europene s-a văzut nevoită să stea pe canapea la fel ca ministrul turc de externe, un oficial de rang inferior. Pentru incidentul diplomatic multe critici au fost adresate lui Charles Michel, care a acceptat tacit situația și pentru care președintele Consiliului European și-a cerut scuze și a invocat o eroare de protocol.

Tot la protocol s-a referit atunci și partea turcă, ministrul de externe afirmând că mobilierul a fost aranjat în acord cu cerințele echipei europene. Mulți și-au amintit însă că protocolul a fost clar atunci când șefii UE erau bărbați și au evocat summitul din 2017 de la Bruxelles, unde liderul turc și președinții Comisiei și Consiliului au discutat de pe poziții egale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite