Închiderea mai devreme a magazinelor, închiderea locurilor de joacă din parcuri, maximum 16 persoane la evenimente private – propunerile DSP pentru București. Joi, ședință CNSU

24 martie 2021, 13:10

Au fost vehiculate mai multe ipoteze de lucru în ultimele 24 de ore.

Printre acestea, închiderea mai devreme a magazinelor – de la ora 18.00 în timpul săptămânii, iar în weekend de la ora 16.00, și stabilirea orei 20.00 ca reper pentru restricțiile de circulație.

Măsurile înaintate de Direcția de Sănătate Publică Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență:

– închiderea locurilor de joacă amenajate în parcuri

– interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori

– în magazine, obligativitatea de respectare a spațiului de 4 mp pentru fiecare persoană; distanță de 2 metri între persoane

– la evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – număr maxim de 16 persoane

– sunt interzise petrecerile în cluburi, baruri și discoteci.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că şedinţa Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocată după cea a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Noi aşteptăm în cursul zilei de mâine să se ia decizii la nivel guvernamental, prin hotărâre de Guvern şi la nivel de CNSU, nişte decizii pe care noi le vom implementa imediat. (…) Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să fie mâine şi, imediat după aceea, dacă noi trebuie să implementăm măsurile, vom face imediat după şedinţa aceea o şedinţă de CMBSU„, a declarat Stoica.

Prefectul a precizat că membrii CMBSU au formulat mai multe propuneri, printre care suplimentarea fluxurilor de vaccinare. „Au fost propuneri, de exemplu, de suplimentare a fluxurilor de vaccinare şi vom ţine cont de lucrul acesta, au fost propuneri pentru mijloace de transport în comun STB, în aşa fel încât să existe nişte fluxuri şi monitorizarea numărului de pasageri care sunt într-un anumit moment într-un autobuz şi ţinem cont şi de lucrul acesta. Avem o discuţie cu STB să vedem cum putem să îi ajutăm să implementeze„, a explicat el.

Potrivit prefectului, unele dintre măsurile propuse de DSP Bucureşti contravin unui ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prin care a fost permisă activitatea fizică în şcoli, iar altele intră în contradicţie cu diverse prevederi legale.

Marți, în timp ce bucureștenii se întrebau dacă e cazul să se pregătească de carantină, autoritățile, în frunte cu premierul, făceau apel la calm și răbdare.

Chiar și ministrul Sănătății și-a nuanțat opinia privind necesitatea carantinei. „Nicio măsură nu poate fi exclusă, niciodată, atât timp cât este vorba de sănătatea oamenilor, dar nu vorbim de carantinarea în zilele imediat următoare. Există un set de măsuri care vor fi anunțate cel mai probabil în cursul zile de astăzi„, a declarat Vlad Voiculescu.

Măsurile suplimentare nu au mai fost însă adoptate.

Ședința de la Ministerul Sănătății, în care trebuia să se decidă și un nou mod de calcul al ratei de incidență, mai reprezentativ, s-a terminat fără declarații și fără concluzii.

Prefectul spune că nu poate lua alte măsuri dacă ele nu îi sunt propuse de instituțiile abilitate.

Între timp, Prefectura Ilfov a anunțat interzicerea activităţilor cu publicul în restaurantele din localităţile necarantinate.

Bilanțul infectărilor rămâne îngrijorător la nivelul întregii țări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite