Incertitudine politică după validarea Acordului pentru Brexit. Factura pe care trebuie să o achite Londra: 39 de miliarde de lire sterline

Tensiune și incertitudine politică după ce Acordul pentru Brexit a fost validat miercuri seară în guvernul britanic și prezentat joi în Parlament. 4 miniștri au demisionat. Între ei, chiar ministrul pentru Brexit, care a negociat cu oficialii de la Bruxelles detaliile documentului. Guvernul britanic este la un pas de un vot de neîncredere. Și totuși, la Bruxelles, se fac pregătiri pentru un summit care ar urma să oficializeze acordul.

15 Noiembrie 2018, 21:10 (actualizat 15 Noiembrie 2018, 23:08) Știrile TVR |

Acordul pentru Brexit reprezintă testul supraviețuirii Theresei May în fruntea guvernului de la Londra - un document de 585 de pagini negociat cu Bruxelles-ul, care acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE.

Sunt garantate drepturile celor 3 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie și a un milion de britanici care se află în Uniune.

Perioada de tranziție este până la sfârșitul lui 2020.

Britanicii vor plăti o factură pentru Brexit de 39 de miliarde de lire sterline.

Sunt și anexe, și 3 protocoale. Unul extrem de sensibil, legat de evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Miniștrii care au demisionat au deplâns concesiile făcute Bruxelles-ului și cred că aranjamentul privind frontiera irlandeză amenință să divizeze Regatul.

Fac alegeri corecte, nu ușoare. Și sunt făcute în interes național, a declarat premierul Theresa May în Parlament.

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Alegerea este clară. Putem alege să plecăm fără niciun acord, să riscăm să nu fie niciun fel de Brexit sau putem susţine, uniţi, cel mai bun acord care se poate negocia".

Opoziția laburistă, dar și parlamentari conservatori cred că actualul premier nu mai are autoritate.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste: "Guvernul, Domnule Preşedinte, este în haos. (…) Acesta nu este acordul promis ţării. Şi Parlamentul nu poate şi, cred eu, nu va accepta o falsă alegere între un acord prost şi niciun acord".

Pentru organizarea unui vot de neîncredere este necesar sprijinul a 48 de deputati, adică 15% din grupul conservator din Camera Comunelor.

Pe fondul tensiunilor politice, lira sterlină a înregistrat o cădere de peste un procent față de euro.

Acordul pentru Brexit va garanta, între altele, drepturile cetățenilor europeni în privința liberei circulații și a beneficiilor sociale.

"Din acest acord reiese că românii stabiliți până la 31 decembrie 2020 vor continua să poată lucra, să studieze și să trăiască cu familia acolo dacă au acel status", a precizat Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles.

Nu este clar ce se va întâmpla cu europenii care vor veni în Regat după această dată.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI