Incertitudine pentru europenii din Regat. Summit pentru Brexit, convocat pentru 29 aprilie

21 martie 2017, 23:50

DONALD TUSK, preşedintele Consiliului European: „Aş vrea să va informez că am convocat un Consiliu European pentru sâmbătă, 29 aprilie, ca să adoptăm direcţiile de negociere pentru discuţiile legate de Brexit”.

Summitul este convocat la exact o lună după ce Marea Britanie va activa art 50 al tratatului de la Lisabona, dînd undă verde unor negocieri ce vor dura 2 ani şi care se anunţă dificile. Cei 27 ar urma să se pună de acord asupra asupra unei strategii de principiu legată de Brexit, care va fi transpusă apoi în directive de negociere, cînd Franţa va avea un nou preşedinte. Între timp îngrijorarea este în creştere atît în rîndul companiilor, cît şi al cetăţenilor europeni din Regat. Cei care nu au rezidenţă permanentă au de parcurs o procedură greoaie, cu verificări suplimentare, introduse recent de Ministerul de Interne. Este şi cazul acestui profesor german, care se află în Marea Britanie de 28 de ani.

DIETER WOLKE, profesor german: „Înainte de Brexit mă simţeam ca oricine altcineva, cred că engleza mea e bună, pot comunica cu oamenii. Îmi fac munca, sunt apreciat şi brusc am simţit că sunt tratat ca cineva care nu este dorit”.

Incertitudinea politică legată de Brexit a complicat în ultimele luni formularele pentru rezidenţă în cazul europenilor. Sunt zeci de pagini de completat, cu elemente detaliate. Se solicită documente pentru familiile cu copii, care merg cu 10 ani în urmă, pînă la chitanţele de telefon. Evident, mulţi nu s-au gîndit să stocheze astfel de documente, aşa că solicitările sunt respinse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite