Încercările eșuate ale Regelui Mihai de a reveni acasă

Sfârşitul comunismului n-a însemnat, din păcate, şi sfârşitul umilinţelor la care a fost supus Regele Mihai. Fostul suveran a încercat de 11 ori să se întoarcă acasă. Cei care au preluat puterea după Decembrie 1989 au făcut tot posibilul pentru a-l ţine departe de România. Poporul însă l-a iubit: în 1992 l-au aşteptat în stradă un milion de oameni.

16 Decembrie 2017, 14:30 (actualizat 16 Decembrie 2017, 14:37) |
Regele Mihai, zeci de încercări de a reveni acasă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prima încercare de a reveni acasă a Regelui Mihai a fost în 12 Aprilie 1990. Guvernul român i-a retras însă vizele pe care i le acordase atât Majestăţii Sale, cât şi însoţitorilor săi pe aeroportul din Zurich.

A urmat a doua tentativă. Chiar de Crăciun, în 25 Decembrie 1990. Regele Mihai şi Regina Ana primiseră o viză pentru Romania valabilă 24 de ore.

Regele Mihai s-a dus împreună cu întregul cortegiu regal să se reculeagă la mormintele strămoşilor de la Curtea de Argeş. Pe autostradă, un baraj de vehicule militare, tractoare şi poliţişti înarmaţi a oprit maşinile Regelui.

A treia încercare de a reveni acasă a Regelui Mihai a fost o reuşită. În 26 Aprilie 1992, autorităţile de la Bucureşti îi permit Majestăţii Sale să revină pentru o vizită scurtă, de doar trei zile. Un milion de oameni l-au întâmpinat.

Deşi şi-a respectat promisiunea, autorităţile de la Bucureşti, preşedintele Ion Iliescu şi Petre Roman nu l-au mai lăsat să revină pentru următorii 5 ani.

În decembrie 1992, Majestatea Sa anunţă autorităţile de la Bucureşti că doreşte să petreacă în România Crăciunul. Condiţiile umilitoare impuse de autorităţile româneşti îl fac să renunţe.

În 14 aprilie 1993 are loc a cincea tentivă: Regele îşi anulează o călătorie la Timişoara.

O nouă tentativă are loc la 7 Octombrie 1994. Rege Mihai şi Regina Ana sosesc cu un avion Air France cu speranţa să primească o viză de intrare în aeroport, cum se proceda pentru fiecare călător. Oamenii au umplut aeroportul. Dinu Patriciu a fost singurul politician care a intervenit în favoarea Regelui. Degeaba însă. Cuplul Regal este acuzat de guvern de tentivă de intrare ilegală şi este trimis înapoi în Elveţia.

În 24 Octombrie 1994, primarul Timişoarei îl invită pe Rege să participe la ceremoniile organizate la implinirea a cinci ani de la Revoluția din Decembrie 89. Regelui i-a fost refuzată viza.

Cea de-a unsprezecea tentativă a fost în noiembrie 1995. Regele Mihai a cerut viza pentru a participa la înmormatarea liderului PNȚCD, Corneliu Coposu. Însă doar Regina Ana și Principesa Margareta sunt lăsate să participe.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI