Început de an cu scumpiri mai mici. Inflația dă semne de scădere, iar în a doua parte a anului ar putea avea loc ieftiniri la produse alimentare

11 ianuarie 2023, 20:39

Rata anuală a inflației ar urma să scadă de la un nivel record, de 16,8%, cât a fost în noiembrie, la 16,5%, în decembrie, potrivit unor surse guvernamentale. Aceleași surse estimează că în martie inflația va coborî și mai mult, în jur de 14%.

Ritmul de creștere a prețurilor încetinește, după scumpirile record de anul trecut. Unii comercianți de carne au ieftinit deja produsele, dar nesemnificativ.

Dana Tănase, director executiv, Asociația Română a Cărnii: „Trebuie să ţinem cont de faptul că începutul anului antrenează o scădere a consumului ceea ce poate conduce şi la o stagnare a preţurilor. Trebuie văzut mai departe, undeva la sfârşitul lunii martie, care sunt tendinţele.”

Brutarii fac și ei calcule. Grâul s-a ieftinit de la începutul anului. Și prețul gazului e în scădere la bursă.

Aurel Popescu, președintele RomPan: „În mod sigur, în momentul de faţă preţurile se plafonează la nivelul actual. Este posibil ca în unele locuri să înregistrăm şi reduceri de preţuri, iar în alte locuri, unde nu-i mai permit costurile de producţie unui agent economic să-şi înregistreze şi o creştere de cost.”

Analiștii se așteaptă și ei la o stagnare a prețurilor și chiar la unele ieftiniri, dar numai în a doua parte a anului.

Florin Constantin, analist al pieței agricole: „Este posibil să fie și o scădere de prețuri pentru că materiile prime, în ultimul trimestru, au cunoscut scăderi consistente de peste 20% sau în jur de 20%. Grâul, rapița, floarea soarelui. Încă nu putem vorbi de o scădere previzibilă a prețurilor alimentelor, deoarece în primul rând la raft încă trebuie să ajungă creșteri care au fost negociate.”

Prețurile uleiului, cărnii și cerealelor au scăzut și la marile burse internaționale.

Adrian Codârlașu, analist financiar: „Vin vești bune din economia externă. Vedem în Uniunea Europeană ratele de inflație au scăzut sub anticipațiile pieței. De asemenea, dacă ne uitam la prețul materiilor prime, prețul gazului a avut o scădere destul de pronunțată. A ajuns la un nivel sub ceea ce era înainte de începerea războiului din Ucraina.”

În Spania, singurele produse care s-au ieftinit la finalul anului trecut au fost fructele și legumele cu 4% și respectiv 8%. Însă, din luna ianuarie, odată cu eliminarea TVA la alimentele de bază, cheltuielile pentru coșul zilnic al spaniolilor s-au redus cu 10%.

Presa din peninsulă numește Italia „oaia neagră” a Europei și asta pentru că 2023 a venit cu scumpiri la carburanți, mijloacele de transport în comun și taxa pe autostradă. Inflația se estimează că va scădea ușor în acest an, însă acest lucru nu se va reflecta în prețuri.

În schimb, la nivel internațional, prețul zahărului a continuat să crească, cu 2,4% în decembrie, în comparație cu luna noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite