Început de an școlar cu griji și incertitudini. Școala în pandemie începe cu eternele probleme ale învățământului românesc

13 septembrie 2020, 20:07

Anul trecut, școala a început cu zâmbete de copiii, împreună! Emoțiile au rămas, bucuria se va ține însă sub mască. Aceasta este singura certitudine. Restul e diferit de la școală la școală.

Pe lângă grija lecțiilor și emoțiile unui nou început, părinții au fost nevoiți să le explice copiilor că la școală poate însemna anul acesta și statul acasă. Sau prin rotație. În funcție de scenariu.

În Capitală, peste 200 de mii de copii, se vor împrieteni în noul an școlar mai cu seama cu tehnologia, pentru că mulți vor face parte din prima generație în care învățământul online devine o realitate.

Cei care au norocul să între în clase, de luni, o fac după maraton. Unul în care în tradiția învățământului românesc, autoritățile au apelat la părinți pe ultima sută de metri că totul să fie gata la timp. Așa s-au montant în multe școli separatoarele, s-a făcut curat și s-au pregătit în bănci manualele.

Un astfel de scenariu, în care doar preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge la școală se va repetă în aproape 5000 de unități de învățământ. Cei mai mulți elevi însă vor merge la școală.

În alte peste 238 de unități de învățământ se va aplica scenariul roșu – în care totul se va preda online. Cifrele sunt însă doar imaginea de moment a haosului din sistem. În București de exemplu, alte două școli vor începe anul în scenariul roșu.

Emoțiilor ținute sub măști de elevi și profesori li se vor adaugă cele pentru respectarea regulilor.

Cu mască, respectarea distanței și dezinfectarea mâinilor și un pic de curaj, specialiștii spun că totul va fi depășit cu bine. Este mai ușor ,ce-i drept, în locurile în care s-au implementat și soluții creative.

În noul an școlar, peste 2,8 milioane de elevi sunt așteptați la cursuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite