Începerea şcolii, între analize şi cabinete. Medic: Nu este normal să torturăm copiii în fiecare an cu aceste analize

Deşi mai sunt câteva zile de vacanţă, părinţii pierd timp pentru avizele medicale ale copiilor. Mulţi nu ştiu că analizele care erau cerute în anii trecuti nu mai sunt obligatorii. Alţii merg la cererea grădiniţelor şi scolilor. Din toate acestea profită clinicile private, care fac bani cu aşa- zisele oferte de nerefuzat la pachetele de analize.

06 Septembrie 2017, 11:37 (actualizat 06 Septembrie 2017, 11:40) Știrile TVR |
Dr. Sandra Alexiu, invitată in studio
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Medicul Sandra Alexiu,  vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei din România, a vorbit despre acest subiect, la TVR, în cadrul unei ediţii speciale.

“Analizele înseamnă să traumatizezi un copil. Şi e bine să păstrezi această rezervă pentru momentul în care copilul este bolnav. (...) Există reflexul rostogolit de ani de zile de la şcoli, de la grădiniţe şi creşe să solicite analize nu numai de la copii, ci şi de la părinţi. Copilul poate intra perfect sănătos în creşă şi se poate îmbolnăvi imediat a doua sau a treia zi. Mai mult, dacă noi facem acestor copii exudat putem să depistăm starea de purtătr sănătos. Există copii care poartă în mucoasa nazală sau în gât stafilococ, streptococ sau alţi microbi, pe care îi tratăm doar dacă produc o boală. Dacă găsim aceşti microbi, suntem tentaţi să trateze copilul cu antibiotic, pe care îl va lua degeaba. El rămâne purtător”, a explicat Sandra Alexiu.

“De multe ori ne-am întâlnit cu situaţia în care chiar cei de la grădiniţă sau de la creşă au spus «Vai, analiza e pozitivă, mergeţi la doctor să luaţi antibiotic!» Nu este normal să decidă un educator o acţiune medical a unui copil şi nu este normal să torturăm copiii în fiecare an cu aceste analize.Ordinul care a apărut în 2015 reglementeză acest lucru. Un copil, când începe o formă de învăţământ, se duce la şcoală cu o fişă, care este chintesenţa examenului clinic pe care i-l face medical lui de familie, şi cu o fişă de vaccinări. În rest, el nu trebuie să mai obţină adeverinţe peste adeverinţe”, a mai spus medical Sandra Alexiu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI