Începe procesul primului militar rus acuzat de crime de război în Ucraina

Vadim Shysimarin primul  militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina
Vadim Shysimarin primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina
13 mai 2022, 08:52

Un soldat rus va fi acuzat că a ucis un civil de 62 de ani.  Inculpatul, care va fi judecat la tribunalul districtual din Kiev, este Vadim Șișimarin, un militar de 21 de ani, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaya, aflat  în prezent în custodie ucraineană.

Se presupune că Șișimarin a luptat în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei când a ucis un civil pe 28 februarie, în satul Chupakhivka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

CITIȚI ȘI Cine este primul militar rus acuzat de crime de război care va fi judecat în Ucraina. Victima sa: un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă, pe marginea unui drum din zona Sumy

Ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon, iar Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

Sergentul rus a fost capturat de forţele ucrainene pe 4 mai.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a dat publicităţii un videoclip în care el recunoaşte că a împuşcat un civil.

Crima ar fi avut loc la „zeci de metri” de casa victimei și a fost comisă cu o pușcă AK-74.

Dosarul a fost depus săptămâna aceasta la o instanță penală. „El este aici [în Ucraina]”, a spus procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova,  marți.

Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat: „Procurorii și anchetatorii SBU [serviciile secrete ucrainene] au strâns suficiente dovezi ale implicării sale în încălcarea legilor și regulilor războiului, combinate cu crima premeditată. Pentru aceste acțiuni, el riscă 10 până la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață.”

Alte două cazuri vor fi audiate în instanță în câteva zile, inclusiv un proces în absență al lui Mihail Romanov, un soldat rus acuzat de viol și crimă. El este acuzat că a pătruns într-o casă în martie într-un sat din regiunea Brovarsky de lângă Kiev, a ucis un bărbat și apoi i-a violat în mod repetat soția în timp ce „a amenințat-o pe ea și pe copilul ei minor cu arma”.

Procesul este un alt triumf de propagandă pentru Kiev, notează The Guardian, și un demers diplomatic care crește presiunea asupra lui Vladimir Putin, care se confruntă și cu planul Finlandei de a solicita aderarea la NATO, în timp ce  Suedia este așteptată să facă un anunț în acest sens.

Moscova a numit anunțul Finlandei ostil și a amenințat cu represalii, inclusiv cu măsuri „militare-tehnice”.

Numărul de crime înregistrate de procurorul general al Ucrainei de la începutul războiului a depășit 11.000, iar UNICEF a anunțat  că cel puțin 100 de copii au fost uciși în război numai în aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite