Începe Olimpiada Internaţională de Matematică, la Cluj-Napoca. Televiziunea Română este partener oficial al competiției

8 iulie 2018, 12:05

Olimpiada Internaţională de Matematică se desfăşoară la Cluj –Napoca și este cea mai veche şi mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu.

Participă peste 600 de concurenți din peste 100 de ţări de pe 5 continente. Concursul efectiv va avea loc luni și marți în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Organizatorii au închiriat 8 hoteluri pentru găzduirea participanților. Prin organizarea în România a acestei Olimpiade s-a dorit marcarea simbolică a Centenarului Marii Uniri.

Unul dintre cele mai așteptate momente de la festivitatea de deschidere a fost defilarea delegațiilor țărilor participante, cu drapelele naționale.

Lotul României este format din șase liceeni, cinci din București și unul din Constanța. Trei dintre ei au absolvit liceul și au fost admiși la universități renumite din Statele Unite.

Printre țările participante este și Republica Moldova.

La ediția din acest an participă și Siria, țară aflată în război de 7 ani. Din delegația acestei țări face parte și Hafez al Assad, fiul de 16 ani al președintelui Siriei, Bashar al Assad.

La festivitatea de deschidere a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

„Din nefericire, nu toți copiii au oportunitatea de a accesa o educație de calitate. Este important să lucrăm activ pentru a îmbunătăți calitatea predării matematicii pentru cât mai mulți copii din întreaga lume. Oferindu-le șansa de a învăța, putem transforma vieți, economii și societăți.

Pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi atașamentul și deschiderea către cunoaștere, știință și cooperare internațională.

Cel mai bun mod de a celebra marile reușite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generații. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru decât investiția în educație, cooperare transfrontalieră și dezvoltare durabilă.

Sperăm ca România să devină o destinație atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii și al științelor care o folosesc”, a spus Președintele Klaus Iohannis.

A venit și academicianul Viorel Barcu, care a participat la prima ediţia a IMO, în 1959. A participat și preşedintele Comitetului Ştiinţific de organizare al IMO 2018, Radu Gologan.

Au fost prezenți ministrul Educaţiei, Valentin Popa, preşedintele bordului IMO, britanicul Geoff Smith, vicepremierul Ana Birchall, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, ambasadori, parlamentari, autorităţi locale.

România a fost prima țară în care s-a organizat Olimpiada Internațională de Matematică, acum 59 de ani. De atunci, România a participat la fiecare ediţie, fără întrerupere. Țara noastră găzduiește olimpiada pentru a șasea oară.

Ultima oară, România a obținut medalia de aur la această competiție acum trei ani.

Televiziunea Română este partener oficial al competiției.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite