Începe evaluarea dosarelor pentru o nouă lege a pensiilor. Se pregătește o formulă de calcul după anumiți indicatori. Asigurări că nicio pensie nu va scădea

Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, prevăzută într-o altă lege. Cinci milioane de dosare vor fi evaluate, dar nicio pensie din sistemul public nu va scădea, a anunțat ministrul Muncii. În plus, pensionarii vor putea continua să lucreze până la 70 de ani, dar vor avea de ales între pensie și salariu, în cazul în care muncesc la stat. Și pentru bugetari ministerul pregătește schimbări, ca de exemplu plafonarea unor sporuri sau chiar eliminarea altora.

28 Ianuarie 2021, 14:04 (actualizat 28 Ianuarie 2021, 20:13) Știrile TVR |
Pensiile vor fi recalculate dupa o formula noua
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deocamdată, ministrul Muncii a transmis că nicio pensie nu va scădea. Cele care, potrivit recalculării ar trebui să fie mai mici vor fi menținute la nivelul actual a transmis Luiza Gireadă, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Pe de altă parte, Raluca Turcan a subliniat că multe dintre pensiile mici ar urma să crească după recalculare.

Potrivit ministrului Muncii, indicatorii pe baza cărora vor fi recalculate pensiile se referă la stagiul de cotizare, la vechimea în muncă, la stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, la venituri de natură salarială și la perioadele necontributive.

Raluca Turcan a declarat că recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situaţii când, la pregătire egală, contribuţie egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite.

"În momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui legea 127/2019, şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. (...) Până se finalizează acest proces şi legislativ, şi tehnic, pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente", a declarat Raluca Turcan într-o conferință de presă.

În total, este vorba despre evaluarea a 5 milioane de dosare, pe o perioadă de maximum 18 luni.

"Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituite pe baza informaţiilor colectate de către casele judeţene de pensii în format electronic din surse care în momentul de faţă sunt în format electronic şi în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate", a precizat ministrul Muncii.

Raluca Turcan și-a exprimat speranța ca proiectul să fie trimis în Parlament în această sesiune parlamentară, adică până în vară, astfel încât până la finalul anului să fie aprobat.

Referitor la pensiile speciale, ministrul Muncii a arătat că și acestea vor trebui recalculate, dar deocamdată nu s-a găsit varianta legală, astfel încât legea să nu fie respinsă la Curtea Constituțională.

Este pregătit și un proiect de lege prin care vârstnicii care își doresc să lucreze până la 70 de ani să poată face acest lucru, însă ei vor trebui să aleagă dacă vor să primească salariul de la instituția de stat sau pensia. Nu vor mai putea să le primească pe amândouă, așa cum se întâmplă în prezent.

Și în privința sporurilor trebuie făcute modificări importante, crede ministrul Muncii.

Acestea trebuie plafonate, astfel încât sporurile primite de un angajat din sistemul de stat să nu depășească 30% din salariul de bază. Pe de altă parte, numărul sporurilor ar urma să fie ajustat, cel mai probabil redus și, de asemenea, anumite sporuri ar putea fi modificate, adică acordate în sumă fixă și nu procent din salariu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI