Începe Carnavalul de la Rio. Sclavia modernă, printre temele unei școli de samba din Brazilia

9 februarie 2018, 13:31

Se poate spune că celebrul Carnaval de la Rio împarte anul, în Brazilia, în două perioade – înainte şi după petrecere.. Festivalul marchează şi începutul Postului Mare, o perioadă de patruzeci de zile de sacrificiu. În acest an, aproximativ 6,5 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane de turişti, sunt aşteptate să petreacă timp de nouă zile pe străzile acestei metropole, cu o populaţie de 6,3 milioane de locuitori.

Origini pâgâne şi africane

În Europa, la începutul secolului al XV-lea, se organizau sărbători păgâne închinate zeilor. Iar dacă acum tehnologia joacă un rol important în crearea de costume și teme pentru samba, petrecerile care aveau loc în  mijlocul anilor 1600 erau simple baluri mascate organizate de elitele Europei.

 

(w500) Carnaval

Influența africană asupra carnavalului

Odată cu venirea portughezilor, dar mai ales a sclavilor din Africa, în America de Sud a ajuns şi muzica, dansul și tobele africane, care au dus în cele din urmă la celebra samba. Când sclavia a fost abolită, mulți dintre sclavi s-au mutat la Rio, aducând cu ei ritmuri fascinante care au fost adaptate rapid carnavalului.

Şcolile de samba din Rio – mândria carnavalului

Ritmurile ametitoare ale tobelor au continuat să se audă la fiecare carnaval în timpul anilor 1920 şi să anticipeze formarea școlilor de samba.

Prima școală de samba, Mangueira, care a luat fiinţă în 1928 a pus bazele mai multor școli care au atras talente locale, iar carnavalul se dovedeşte, de fiecare dată, momentul perfect pentru ca aceste școli să-şi demonstreze talentul.

 

(w500) Mangueira

Alături de Mangueira, la Carnavalul de la Rio 2018 poţi admira şcolile Beija Flor, Mocidade, Salgueiro și Rio Grande.

Carnavalul de la Rio este prilej de sărbătoare şi extravaganţă – dar în fiecare an, în uriaşa paradă îşi fac loc şi probleme ale societăţii. Una dintre şcolile de samba va avea ca temă, anul acesta, sclavia. Care, deşi a fost abolită în Brazilia la sfârşitul secolului al 19-lea, artiştii spun că este în continuare prezentă, deghizată în alte forme.

Jack Vasconcelos, regizorul artistic al şcolii de samba Paraiso do Tuiuti: „Am luat tema sclaviei din nevoia oamenilor de a vorbi despre ea, de a protesta. Abolirea sclaviei a fost în 1888, dar azi, în 2018, încă suportăm consecinţele unei aboliri prost planificate, pentru că acea lege nu a adus un plan de incluziune socială a celor folosiţi ca sclavi„.

Jurema Werneck, director executiv, Amnesty International Brazilia: „Da, forme de sclavie persistă. Brazilia are încă multe de făcut ca stat, are datoria să dea soluţii, toată lumea trebuie să se mobilizeze să îşi ceară drepturile. E bine să se facă asta în carnaval, e un bun prilej„.

Sambadrome și paradele de samba

Parada principală se desfăşoară pe sambadrome, o scenă imensă cu 100.000 de locuri, construită în 1984 pentru a face loc numărului tot mai mare de școli de samba care intră în competiție în timpul carnavalului. În 2013, stadionul a fost renovat, a primit scaune suplimentare spre confortul celor care doresc să facă parte din acest adevărat fenomen.

Proiectat de Oscar Niemeyer, Sambadrome are scaune pe ambele părţi ale unei piste pe care școlile de samba au 80 de minute pentru a pune în scenă un spectacol grandios, susținut de cei mai buni muzicieni si dansatori. Fiecare școală prezintă o temă în jurul căreia își dezvoltă propriul moment. Tema este interpretată de dansatori, actori și muzicieni, în încercarea de a primi din partea juriului format din 40 de persoane a titlului de Campion al Campionilor.

Samba Parade – un efort comun spectaculos

Este nevoie de o armată de designeri, arhitecţi, ingineri, dulgheri, electricieni, muzicieni, dansatori şi mii de alți muncitori pentru a crea un spectacol impresionant de culoare, muzică şi dans.

 

(w500) Regele Mom

Să înceapă petrecerea!!!

Regele Momo, în prezenţa familiei regale, primeşte cheile oraşului din partea primarului şi anunţă începerea petrecerilor.

Competiţia are loc sâmbătă şi duminică, atunci când şcolile de samba evoluează şi concurează pentru un loc în top 12, o poziţie râvnită, care le coferă un bun avantaj în anul viitor. Duminică şi luni, atmosfera devine incendiară. Parada Copiilor are loc marți.

Petreceri stradale – sărbătorind cu localnicii

 

(w500) sambadrome

Sutele de petreceri stradale concentrează adevărata cultură a carnavalului. Cartierele sau „blocos” organizează propriile parade populare – Banda de Ipanema, Simpatia é Quase Amor, Imprensa Que Eu Gamo sau Monobloco. Oricine este liber să se alăture, cu condiţia să aibă un costum.

Surse:

aboutbrasil.com

brazilbookers.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite