Începe Anul Nou Chinezesc. Cum se anunţă Anul Porcului de Pământ

Festivalul Primăverii marchează intrarea în noul an şi este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a chinezilor. Conform horoscopului chinezesc, după bunul și săritorul câine, gata oricând să ajute, urmează mistrețul sau porcul. Anul Porcului de Pământ începe pe 5 februarie 2019 și se termină pe 25 ianuarie 2020. Va fi urmat de Anul Șobolanului de Metal.

05 Februarie 2019, 07:32 (actualizat 05 Februarie 2019, 20:25) | Magda Manea |
Prima zi a Noului An Chinezesc
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Cu lampioane roşii, cu focuri de artificii şi cu dansul Dragonului, intrarea în Anul Porcului sau Mistrețului este sărbătorită de două miliarde de persoane de pe întreg globul, iar cele mai mari festivităţi au loc în China, dar şi în Hong Kong, Macao, Taiwan, Singapore, Thailanda, Indonezia, Malaezia şi Filipine sau toate oraşele lumii unde sunt mari comunităţi de chinezi.

Oficial, în China, sărbătoarea ţine 7 zile, perioadă în care nu se lucrează. Festivităţile încep în ziua dinaintea Anului Nou şi continuă până la Festivalul Lanternelor, în a 15-a zi a noului an.

Pentru a sărbători 春节/Chūnjié sau Festivalul Primăverii, peste 800 de milioane de chinezi se întorc acasă, fiind implicaţi în fenomenul cunoscut sub numele de Marea Migraţie a lumii moderne.

 

(w500) Anul nou c

Cele mai aglomerate oraşe din China în această perioadă vor fi Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Zhengzhou, Xi’an, Chongqing, Wuhan şi Dongguan. În întreaga Chină au fost deja cumărate biletele pentru 2,91 miliarde de călătorii cu trenul, avionul, mijloacele de transport rutiere sau navale şi cele private. Zilnic din gările şi autogările din China vor pleca 6.284 trenuri şi 2,6 milioane de autobuze. Acestora li se vor adăuga un total de 520.000 de zboruri şi 20.000 de nave de pasageri.

Fiecare an chinezesc stă sub semnul unuia din cele 12 animale care apar în zodiacul chinezesc. Mistrețul este a douăsprezecea zodie (al 12-lea animal) din ciclul zodiacului chinezesc - (猪—Zhū).

Porcul din zodiacul chinez este al elementului Pământ și încorporează astfel unele dintre caracteristicile tradiționale pe care le-am vedea în Semnele Pământului. Porcul se mișcă mai încet, mai practic, și nu se angajează în prea multă dramă. Dar porcul este, de asemenea, o componentă a simbolului yin/ yang în astrologia chineză, Porcul fiind yin.

 

(w380) Simbolul p

Anul Mistrețului de Pământ, un an mai bun decât ultimii, dar care rezervă și surprize neplăcute.

Chinezii consideră că Mistrețul nu este o zodie prea harnică, pentru că îi place să doarmă, să mănânce și are o tendință accentuată spre îngrășare.

Prin urmare, în anul 2019 este posibil să devenim mai leneși decât de obicei. Partea pozitivă a Mistrețului este că are încredere în sine, nu are nicio intenție să facă rău altora și poate aduce bogăție.

2019 este un an excelent pentru a face bani din noi investiții.

Va fi un an plin de bucurie, de prietenie și de dragoste pentru toate semnele zodiacale, un an de bun augur pentru că Mistrețul atrage succesul în toate aspectele vieții.

Anul Mistrețului aduce responsabilitate, independență și optimism, dar și riscul de a fi înșelați uneori de cei din anturaj. Cu toate acestea, această zodie manifestă generozitate și răbdare, suportă greșelile altor persoane și le ajută să restabilească relații interumane armonioase.

Celebrități născute în anul Mistrețului: Ernest Hemingway, Stephen King, Alfred Hitchcock, Woody Allen, Arnold Schwartzenegger, Ewan McGregor, Hillary Rodham Clinton, Jenna Elfman, Julie Andrews, Ronald Reagan, Amy Winehouse, Mila Kunis.

Păstrați în apropiere numerele norocoase 4, 6, 8.Folosiți culorile galben, maro, and gri pentru a atrage bunăstarea.Zilele voastre norocoase în fiecare lună vor fi  2, 7, 10, și 11. Folosiți acele zile pentru a încerca și atrage mai multă bunăstare.Numerologia lui 2019 – Numărul 3.

Caracteristicile Mistrețului: generozitate, determinare și energie, într-un mod mult mai înclinat spre realitate.

 

(w400) Plicuri ro

Persoanele născute în Anul Mistrețului sunt generoase și înțelegătoare. Reușesc să se concentreze foarte bine odată ce și-au setat țelul și își canalizează întreaga energie spre acel scop. Rareori cer ajutorul altora, însă nu vor refuza niciodată pe nimeni care se oferă să le dea o mână de ajutor. Au încredere mare în oameni și pot fi ușor de păcălit. Când întâmpină o problemă sunt destul de calmi și reușesc, astfel, să depășească obstacolele. Au un simț al responsabilității foarte mare.

Potrivit astrologiei chinezești, oamenilor nu le merge foarte bine atunci când este anul semnului în care s-au născut. Ca atare, 2019 este un an în care Mistrețul trebuie să fie precaut.

Calendarul chinezesc

Este cea mai veche înregistrare cronologică din istorie, datând din 2637 î.Hr., când împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Este un calendar astronomic anual care se bazează în primul rând pe ciclurile lunii şi apoi pe cele solare, spre deosebire de cel occidental bazat pe doar pe ciclurile soarelui. Începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârşitul lui ianuarie şi jumătatea lui februarie şi este folosit pentru stabilirea sărbătorilor tradiţionale din China şi Taiwan.

 

(w220) Zodiacul C

Calendarul utilizat acum începe din anul 1654, are reguli stricte şi se bazează pe datele astronomice exacte ale poziţiei lunii şi soarelui.

Un ciclu complet durează 60 ani şi este compus din 5 cicluri de câte 12 ani, care poartă, fiecare, numele unui animal: şobolan, bou, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie şi maimuţă, în combinaţie cu 10 elemente cereşti, care provin la rândul lor din cele cinci forme de transformare: lemn, foc, pământ, metal şi apă, împreună cu Yin şi Yang.

Simbolurile calendarului chinezesc sunt expresia semnificaţiilor profunde pe care aceste animale şi elemente le au în cultura, credinţele şi tradiţiile chineze şi sunt importante pentru astrologia şi horoscopul chinezesc.

Tradiţiile şi obiceiurile de Noul An

Legenda spune că Buddha, înainte de a muri, a chemat la el toate animalele, dar numai 12 dintre ele au venit să-şi ia rămas bun, iar el le-a răsplătit dând numele lor câte unui an din calendar, în ordinea sosirii lor. Tradiţia chineză spune că animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii sale, căci "animalul se ascunde în adâncul sufletului".

 

(w500) Festivalul

Cele mai importante zile de sărbătoare sunt ajunul Anului Nou, când ziua este dedicată reuniunilor de familie, şi ziua Anului Nou, dedicată vizitării şi felicitării familiilor maternă şi paternă.Tradiţional, celebrările Anului Nou, sau Festivalul Primăverii, încep însă mult mai devreme, chiar şi cu trei săptămâni înainte, din a 8-a zi a celei de a 12-a luni din calendarul chinezesc.

În cea de-a 20-a zi a ultimei luni a anului, chinezii obişnuiesc să facă o curăţenie generală a casei, pentru a elimina ghinionul din vechiul an şi pentru a primi norocul anului care vine, uşile sunt împodobite cu panglici roşii cu diferite inscripţii, iar femeile nu prididesc cu pregătirea unor mâncăruri specifice diferitelor regiuni. Pentru decoraţiuni se folosesc în mod tradiţionalşi  narcisele, simbol al norocului, sau florile de prun, care simbolizează speranţa şi curajul.

În cadrul celor 7 zile de sărbătoare,  se evită orice subiect supărător pentru a nu dezonora familia, nu se merge la frizer sau la coafor şi nu se poate mătura spre exteriorul casei. Simbolic, acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în casă toate bunurile.

 

(w500) Festivalul

Copiii primesc cadouri, constând în plicuri roşii cu bani. Cu cât sunt mai generoşi, cu atât cei care oferă vor câştiga mai mulţi bani în cursul anului.

Chinezilor le place culoare roşie şi o privesc ca pe un simbol al energiei, fericirii şi norocului, aşa încât plicurie sau pacheţelele roşii sunt de fapt un fel de a transmite bune urări şi noroc. De fapt se pare că mai importantă decât valoarea ar fi culoarea plicului, care nu este politicos să fie deschise de persoana care l-a făcut cadou.

Multe familii pun în casă o tavă cu dulciuri, bomboane şi fructe uscate cu care sunt trataţi musafirii. Aceste tăvi ale uniunii, numite chuen-hop, au de obicei câte opt compartimente, fiecare pentru un anume fel de mâncare cu semnificaţii legate de importanţa anului nou.

La cina din ajunul Anului Nou, se adună familia şi se mănâncă preparate din pui şi peşte, prăjituri şi fructe. Se fac daruri, dulciuri mărunte şi seminţe de tot felul, puse în cutiuţe frumos decorate cu semne şi cuvinte norocoase. Vizitele se fac în primele două zile ale noului an, pentru că a treia zi este „ziua neînţelegerilor sau a disputelor” şi de aceea nu este potrivită pentru vizite.

În timpul sărbătoririi Festivalului Primăverii, au loc Dansul Leului şi Dansul Dragonului, cu speranţa atragerii păcii şi prosperităţii pentru naţiune, o tradiţie dusă de milioanele de emigranţi chinezi şi în Europa, Australia, Noua Zeelandă, în Statele Unite sau America, ca simbol al culturii chineze.

Festivalul Lanternelor

Tot tradiţional, ultima zi a Festivalului Primăverii este în a 15-a zi a primei luni din calendarul chinezesc, când va fi Festivalul Lanternelor. La sărbătoarea numită Yuanxiao Jie, care se ţine pe tot globul acolo unde se află chinezi, miliarde de lampioane sunt aprinse pentru a celebra Luna şi memoria celor trecuţi din viaţă şi pentru a anunţă începerea unui nou an de muncă pe care chinezii îl doresc luminat, bogat şi fericit.

Lampioanele roşu aprins sunt ornamentul specific Anului Nou şi omniprezente în peisajul urban şi rural, iar satul Tuntou, din provincia Hebei (nord), este "capitala lampioanelor". Aici se produce cea mai mare parte dintre lampioanele care vor împodobi căminele celor 1,37 de miliarde de chinezi sau sunt exportate în Asia de Sud-Est, Statele Unite sau Japonia.

Pe lampioanle roşii, cu caractere aurite sunt inscripţionate diferite cuvinte cu semnificație pozitivă, ca "fericire", "linişte", "familie", dar şi una din cele 12 'valori centrale ale socialismului promovate de preşedintele Xi Jinping: "democrație", "egalitate", "guvernare conform legii" sau "patriotism".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI