Începe Anul Bivolului de Metal. „Răbdare” este cuvântul anului

12 februarie 2021, 08:04

Astrologii spun că anul bivolului aduce succes și bani, dar nu bani nemunciți, de genul câștigurilor la loterie. Așadar, spun ei, 2021 înseamnă bani mai mulți, dar obținuți cu eforturi mari și perseverență. Analiștii financiari sunt de acord cu predicțiile astrologilor.

Specialiștii chinezi anticipează un an mai liniștit decât 2020, dar lipsit de romantism și sentimentalism – anul bivolului de metal înseamnă muncă, pragmatism și cumpătare.

Thierry Chow, maestru feng shui din Hong Kong: „Anul Bivolului de metal va avea un accent puternic pe elementul yin metal”, spune ea. „Elementul metalic reprezintă ceva strălucitor, de la bijuterii la acul unei seringi. Deci, putem vedea un accent mai mare pe industriile legate de metal în 2021.

„Boul, în cultura chineză, este un semn zodiacal muncitor. De obicei semnifică mișcare, așa că, sperăm, lumea va fi mai puțin statică decât anul trecut și se va mișca din nou în a doua jumătate a anului.”

Bivolul, al doilea animal al zodiacului chinezesc

12 februarie marchează începutul Anului Bivolului. Al doilea animal al zodiacului chinezesc, bivolul reprezintă munca grea, pozitivitatea și onestitatea care se vor manifesta la noi toți în următoarele 12 luni, potrivit astrologilor.

Jupiter Lai, astrolog chinez, spune că boul este „loial, blând și de încredere”.

Urmând calendarul chinezesc, care se rotește în cicluri de 60 de ani pe baza a 12 ramuri pământești, fiecare reprezentată de un an animal și cinci ani elementari – lemn, foc, pământ, metal și apă – 2021 este Anul bouului metalic. La un nivel mai profund, fiecare ramură pământească este caracterizată de o forță yin sau yang și un element.

Ramura pământească a bouului este asociată cu yin, care este lent, moale și pasiv. Elementul său este pământul, reprezentând stabilitate și hrană. Se crede că aceste asociații suplimentare și caracteristicile boului au o sinergie mare și sunt în mare parte favorabile.

Animalul a fost reprezentat în religie, artă, literatură și cultura populară în toată Asia de Est de secole. O mare parte din respectul pe care îl deține se datorează importanței sale în agricultură.

În China, este considerat un animal de forță care este asociat cu recoltele și fertilitate.

(w500) Anul bilvo

Se spune că plasarea unei statui metalice reprezentând un bou pe fundul unui râu ar putea preveni inundațiile. Vechea artă chineză a feng shui-ului, care armonizează oamenii cu mediul lor, folosind forțe energetice, consideră, de asemenea, animalul ca fiind de bun augur, ceea ce a dat boului reputația de a îndeplini dorințe.

Boul este unul dintre cele mai comune animale prezentate în proverbele coreene.

Întrucât familiile de țărani din vremurile străvechi își vineau de multe ori boul pentru a plăti studiile copiilor, boul este prezentat și ca un obiect de mare valoare.

Persoanele născute în anul boului

Sunt cinstite și serioase, nu caută niciodată laude sau să fie în centrul atenției. Acest lucru le ascunde deseori talentul, dar vor câștiga recunoaștere prin munca lor grea.

Ele cred că toți ar trebui să facă ceea ce li se cere și să rămână în limitele lor. Rareori își pierd cumpătul, ei gândesc logic și nasc mari lideri.

Bărbații născuți în anul Bivolului sunt de încredere. Își pun toată inima în tot ceea ce fac. Ei simt o mare responsabilitate și față de familia lor. Cu toate acestea, datorită încrederii lor, nu permit nimănui să le încalce regulile.

Femeile născute în anul Boului sunt calme și blânde. Indiferent de ce alegere fac, vor merge pe drumul pe care îl aleg până la sfârșit. În ciuda acestei încăpățânări, ele gândesc și reacționează rapid.

Lucruri norocoase pentru Bivoli:

Culori: albastru, galben, verde

Numere: 1, 4

Flori: crin și bambus

Direcții de bun augur: est, sud-est

Direcțiile bogăției: nord-vest

Indicații de dragoste: Sud

Lucruri care aduc ghinion

Culori: roșu, maro

Numere: 3, 6

Calendarul chinezesc

Este cea mai veche înregistrare cronologică din istorie, datând din 2637 î.Hr., când împăratul Huang Ti a introdus primul ciclu din zodiacul chinezesc. Este un calendar astronomic anual care se bazează în primul rând pe ciclurile lunii şi apoi pe cele solare, spre deosebire de cel occidental bazat pe doar pe ciclurile soarelui. Începutul fiecărui an chinezesc poate avea loc într-un interval mai larg, între sfârşitul lui ianuarie şi jumătatea lui februarie şi este folosit pentru stabilirea sărbătorilor tradiţionale din China şi Taiwan.

Calendarul utilizat acum începe din anul 1654, are reguli stricte şi se bazează pe datele astronomice exacte ale poziţiei lunii şi soarelui.

Un ciclu complet durează 60 ani şi este compus din 5 cicluri de câte 12 ani, care poartă, fiecare, numele unui animal: şobolan, bou, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, oaie şi maimuţă, în combinaţie cu 10 elemente cereşti, care provin la rândul lor din cele cinci forme de transformare: lemn, foc, pământ, metal şi apă, împreună cu Yin şi Yang.

Simbolurile calendarului chinezesc sunt expresia semnificaţiilor profunde pe care aceste animale şi elemente le au în cultura, credinţele şi tradiţiile chineze şi sunt importante pentru astrologia şi horoscopul chinezesc.

Tradiţiile şi obiceiurile de Noul An

Legenda spune că Buddha, înainte de a muri, a chemat la el toate animalele, dar numai 12 dintre ele au venit să-şi ia rămas bun, iar el le-a răsplătit dând numele lor câte unui an din calendar, în ordinea sosirii lor. Tradiţia chineză spune că animalul care guvernează anul în care se naşte un om are o influenţă puternică asupra personalităţii sale, căci „animalul se ascunde în adâncul sufletului”.

Cele mai importante zile de sărbătoare sunt ajunul Anului Nou, când ziua este dedicată reuniunilor de familie, şi ziua Anului Nou, dedicată vizitării şi felicitării familiilor maternă şi paternă.Tradiţional, celebrările Anului Nou, sau Festivalul Primăverii, încep însă mult mai devreme, chiar şi cu trei săptămâni înainte, din a 8-a zi a celei de a 12-a luni din calendarul chinezesc.

În cea de-a 20-a zi a ultimei luni a anului, chinezii obişnuiesc să facă o curăţenie generală a casei, pentru a elimina ghinionul din vechiul an şi pentru a primi norocul anului care vine, uşile sunt împodobite cu panglici roşii cu diferite inscripţii, iar femeile nu prididesc cu pregătirea unor mâncăruri specifice diferitelor regiuni. Pentru decoraţiuni se folosesc în mod tradiţionalşi narcisele, simbol al norocului, sau florile de prun, care simbolizează speranţa şi curajul.

În cadrul celor 7 zile de sărbătoare, se evită orice subiect supărător pentru a nu dezonora familia, nu se merge la frizer sau la coafor şi nu se poate mătura spre exteriorul casei. Simbolic, acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în casă toate bunurile.

(w500) Anul bilvo

Copiii primesc cadouri, constând în plicuri roşii cu bani. Cu cât sunt mai generoşi, cu atât cei care oferă vor câştiga mai mulţi bani în cursul anului.

Chinezilor le place culoare roşie şi o privesc ca pe un simbol al energiei, fericirii şi norocului, aşa încât plicurie sau pacheţelele roşii sunt de fapt un fel de a transmite bune urări şi noroc. De fapt se pare că mai importantă decât valoarea ar fi culoarea plicului, care nu este politicos să fie deschise de persoana care l-a făcut cadou.

Multe familii pun în casă o tavă cu dulciuri, bomboane şi fructe uscate cu care sunt trataţi musafirii. Aceste tăvi ale uniunii, numite chuen-hop, au de obicei câte opt compartimente, fiecare pentru un anume fel de mâncare cu semnificaţii legate de importanţa anului nou.

La cina din ajunul Anului Nou, se adună familia şi se mănâncă preparate din pui şi peşte, prăjituri şi fructe. Se fac daruri, dulciuri mărunte şi seminţe de tot felul, puse în cutiuţe frumos decorate cu semne şi cuvinte norocoase. Vizitele se fac în primele două zile ale noului an, pentru că a treia zi este „ziua neînţelegerilor sau a disputelor” şi de aceea nu este potrivită pentru vizite.

În timpul sărbătoririi Festivalului Primăverii, au loc Dansul Leului şi Dansul Dragonului, cu speranţa atragerii păcii şi prosperităţii pentru naţiune, o tradiţie dusă de milioanele de emigranţi chinezi şi în Europa, Australia, Noua Zeelandă, în Statele Unite sau America, ca simbol al culturii chineze.

Festivalul Lanternelor

Cu lampioane roşii, cu focuri de artificii şi cu dansul Dragonului, intrarea în Anul Bivolului este sărbătorită de două miliarde de persoane de pe întreg globul. Oficial, în China, sărbătoarea ţine 7 zile, perioadă în care nu se lucrează. Festivităţile încep în ziua dinaintea Anului Nou şi continuă până la Festivalul Lanternelor.

Pentru a sărbători 春节/Chūnjié sau Festivalul Primăverii, peste 800 de milioane de chinezi se întorc acasă, fiind implicaţi în fenomenul cunoscut sub numele de Marea Migraţie a lumii moderne.

Tot tradiţional, ultima zi a Festivalului Primăverii este în a 15-a zi a primei luni din calendarul chinezesc, când va fi Festivalul Lanternelor. La sărbătoarea numită Yuanxiao Jie, care se ţine pe tot globul acolo unde se află chinezi, miliarde de lampioane sunt aprinse pentru a celebra Luna şi memoria celor trecuţi din viaţă şi pentru a anunţă începerea unui nou an de muncă pe care chinezii îl doresc luminat, bogat şi fericit.

(w500) Festivalul

Lampioanele roşu aprins sunt ornamentul specific Anului Nou şi omniprezente în peisajul urban şi rural, iar satul Tuntou, din provincia Hebei (nord), este „capitala lampioanelor”. Aici se produce cea mai mare parte dintre lampioanele care vor împodobi căminele celor 1,37 de miliarde de chinezi sau sunt exportate în Asia de Sud-Est, Statele Unite sau Japonia.

Pe lampioanle roşii, cu caractere aurite sunt inscripţionate diferite cuvinte cu semnificație pozitivă, ca „fericire”, „linişte”, „familie”, dar şi una din cele 12 ‘valori centrale ale socialismului promovate de preşedintele Xi Jinping: „democrație”, „egalitate”, „guvernare conform legii” sau „patriotism”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă