Încep audierile în Dosarul Revoluției: Vor fi citate 6.000 de persoane

Dosarul Revoluţiei a fost redeschis
Dosarul Revoluţiei a fost redeschis
6 iunie 2018, 11:38

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută în spațiul public sub denumirea „Dosarul Revoluției”, instrumentată de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Biroul de informare și relații publice este abilitat să facă următoarele precizări:

„În perioada imediat următoare, procurorii militari vor proceda la audierea persoanelor vătămate, părților civile ori a succesorilor acestora. Având în vedere obiectul cauzei, respectiv infracțiunile contra umanității prev. de art. 439 din Codul Penal, săvârșite în perioada 17 – 31 decembrie 1989, în prezent se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor care, în perioada anterior menționată, au fost ucise sau rănite, au suferit vătămări fizice sau psihice ori au fost private de libertate într-un mod grav, pentru identificarea succesorilor acestora, dacă este cazul, precum și a domiciliilor lor actuale. Toate persoanele vătămate, părțile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din București, Iași, Cluj și Timișoara sau la inspectoratele județene de poliție din județele în care acestea își au domiciliul, respectiv la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliției judiciare, în baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorii militari de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate și părților civile, precum și orice alte documente referitoare la existența unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite și prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989. Având în vedere numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităților de parchet sau de poliție indicate în citații, numai la data și ora menționate. Din verificările efectuate până în acest moment, se estimează numărul total al persoanelor vătămate și părților civile la aproximativ 6.000”.

În acest dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii, el fiind acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut „un evident caracter diversionist”.

De asemenea, sunt cercetaţi penal fostul premier Petre Roman; Gelu Voican Voiculescu, fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi vice prim-ministru, Teodor Brateş, fost redactor-şef adjunct al Redacţiei „Actualităţi” din TVR; generalul locotenent în rezervă Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior; amiralul în rezervă Emil („Cico”) Dumitrescu Emil.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorii susţin că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă