Încep anchete în România după ce Televiziunea Publică din Suedia susține că a descoperit asistenți medicali din țara noastră cu certificate de studii și practică false

15 noiembrie 2018, 21:26

În luna mai, o echipă a Televiziunii suedeze a ajuns la Școala  Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu Mureș.

Directoarea școlii îşi aminteşte că a fost întrebată despre doi absolvenţi.

Camelia Țăranu, directoarea Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir”: „Au venit cu două certificate de absolvire și două foi matricole și ne-au întrebat dacă acești elevi au terminat aici. Normal că am adus registrul matricol să demonstrez că au terminat aici. Erau absolvenți de specializarea asistent medical generalist„.

Ancheta suedezilor arată că una dintre persoane lucra în Suedia exact în perioada în care era înscrisă la Școala postliceală din Tîrgu Mureș.

Discuție reporter – asistent medical: „Poți să înveți liniștit de acasă. Și dacă iei examenul, poți să lucrezi”.

Întrebată dacă este posibil așa ceva, directoarea Școlii postliceale Dimitrie Cantemir a negat categoric. „Și nici nu cunosc acele persoane”, a subliniat ea.

Potrivit directivelor Uniunii Europene, o asistentă trebuie să acumuleze 4.600 de ore de studiu teoretic și practic.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Am declarat în nenumărate rânduri că nivelul de pregătire a cadrelor medii lasă de dorit în anumite situații”.

Responsabilitatea este a Ministerului Educației, prin ARACIP și inspectoratele școlare, care trebuie să supravegheze modul cum se desfășoară învățământul în școlile postliceale sanitare„, a subliniat președintele Ordinului Asistenților Medicali din România, Mircea Timofte.

Ministrul Sănătății a întrebat, la rândul său, cine dă dreptul de liberă practică. „Ordinul Asistenților Medicali”, răspunde tot ministrul. „Examenele pentru asistent medical principal cine le organizează? Ordinul Asistenților. Până la urmă, Ministerul Educaţiei nu se poate substitui organizațiilor profesionale”, a replicat Sorina Pintea.

Ministerul Educației va trimite Corpul de control la școala din Tîrgu Mures.

Și autoritatea care se asigură de calitatea învățământului, ARACIP, va verifica activitatea școlii, care funcționează legal din 2009.

În Suedia, asistenţii din România erau apreciaţi şi angajatorii nu bănuiau că ar avea probleme cu documentele de studii.

Jazz Munteanu, jurnalist al Televiziunii suedeze: „N-am găsit nicio slăbiciune la felul în care se descurcă în profesia lor de asistenţi medicali. Dar unii dintre ei au început să lucreze întâi ca infirmiere în spitale şi prin asta au învăţat meseria. (…) Un angajator al unei asistente ne-a contactat şi a spus că persoana face un job foarte bun (…) şi nu are suspiciuni”.

Potrivit bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene, 18.597 de asistente medicale au emigrat din România și au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă