Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins. Procurorul Parisului: Cel mai probabil a fost un accident

16 aprilie 2019, 07:44

Imaginile cu Catedrala arzând nu vor fi uitate niciodată. Prăbușirea turlei a fost un semn căa focul va deveni de nestăvilit. 10 minute mai târziu, și acoperișul catedralei a cedat.

Mii de oameni au împânzit străzile din jur, au cântat imnuri religioase și au spus rugăciuni, care le-au fost ascultate. Cei 400 de pompieri au reușit să oprească înaintarea flăcărilor.

Anunțul că structura de rezistență a supraviețuit a făcut să renască speranța.

Imagini sfâșietoare au fost filmate în interior, de pompierii care au pătruns acolo când focul încă nu era stins. În inima catedralei, fumegau resturile turlei prăbușite. O grămadă de cenușă. În cupolă, o gaura prin care cădea funingine arsă. Un miracol a făcut ca înăuntru totul să rămână intact.

De-a lungul istoriei, catedrala a fost profanată, jefuită, a mai ars o dată, în timpul Revoluției Franceze, dar a trecut neatinsă prin cele două războaie mondiale. Acum, era în plină renovare și prima ipoteza e că aceste lucrări au provocat scânteia care a aprins focul, declanșat la o sursă a sistemului de încălzire. Procuratura a deschis o anchetă pentru „distrugere involuntară prin incendiere”.

Șocul tragediei care a lovit luni seara inima Parisului face loc, încet-încet, optimismului. Francezii, dar nu numai ei, sunt încrezători că vor reuși să reconstruiască Notre Dame. A început deja strângerea de fonduri, iar marii bogătași francezi au anunțat că donează sute de milioane de euro pentru refacerea catedralei.

ACTUALIZARE Mai mulți muncitori care participau la renovarea Catedralei Notre-Dame au fost audiați de către procurori. Procurorul Parisului Remy Heitz a anunțat că incendiul a fost cel mai probabil rezultatul unui accident și nu există niciun semn care să arate că focul a fost pus.

Rămâne de văzut dacă structura clădirii este stabilă.

La fața locului au rămas 100 de pompieri, care supraveghează eventualele incidente ce ar putea apărea după stingerea focului.

Au fost deja organizate srângeri de fonduri, iar cele mai bogate familii din Franța au anunțat că vor dona sume mari de bani.

Primarul Parisului a anunțat că vrea să organizeze o conferință internațională a donatorilor.

 

Prăbușirea turlei de la Notre-Dame a fost semnul că flăcările sunt de neoprit. 10 minute mai târziu și acoperișul catedralei a cedat în timp ce mii de parizieni priveau neputincioși.

Rugăciunile miilor de oamenio care au împânzit strazile din jurul catedralei au fost ascultate: după ore în șir de luptă cu flăcările, cei 400 de pompieri au reușit să le stingă. Echipele de intervenție au rămas acolo, pentru a securiza clădirea și a preveni reizbucnirea focului.

Ce a fost rău, a trecut. Notre-Dame va renaște din propria cenușă.

 

Este cel mai vizitat monument istoric din Europa. 14 milioane de turiști vin anual să vadă Catedrala Notre-Dame, veche de 850 de ani.

Cele mai mari evenimente din istoria Franței au avut loc acolo: încoronări, nunți, funeralii, comemorări. De-a lungul istoriei, a fost profanată, jefuită, a mai ars odată, în timpul Revoluției franceze, dar a trecut neatinsă prin cele două războaie mondiale. Acum era în plină renovare și prima ipoteză e că aceste lucrări au provocat scânteia care a aprins focul, declanșat la o sursă a sistemului de încălzire.

Procuratura a deschis o anchetă pentru „distrugere involuntară prin incendiere”.

La această oră au loc 15 audieri. este vorba despre muncitorii care lucrează la refacerea turlei.

A treia familie bogată a Franțe, familia Pinault, va dona 100 de milioane de euro pentru refacerea catedralei.

Omul de afaceri francez, Francois-Henri Pinault, a făcut anunțul la câteva ore după izbucnirea incendiului.

Fundația patrimoniului a anunțat că va lansa o amplă strângere de fonduri pentru reconstrucția catedralei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă