Incendiu la Spitalul Județean din Suceava. 329 de pacienți, printre care și 107 copii, au fost evacuați. A fost activat planul roșu de intervenție, nimeni nu a fost rănit

3 februarie 2022, 07:24

Alarma de incendiu a pornit la jumătate de oră după miezul nopții. Focul a izbucnit la etajul patru, iar fumul gros a inundat holurile și saloanele până la etajul nouă.

329 de paciente au fost evacuate de urgență de personalul medical la etajele inferioare unde nu existau riscuri. Inclusiv cele care erau imobilizate au fost mutate în siguranță. Aproape o treime dintre pacienții evacuați erau copii, unii nou-născuți.

Doctor Alexandru Calancea, directorul Spitalului Județean Suceava: Secția de ginecologie este în apropierea maternității. Am avut 107 copii evacuați între care 57 de copii  din secția de neonatologie. Niciun pacient nu a fost scos afară din spital.

A fost declanșat planul roșu de intervenție, iar la fața locului au sosit pompierii din Suceava, dar și echipaje din Iași și Botoșani.

Incendiul se manifesta pe aproximativ 20 de mp, cu degajări mari de fum și a fost lichidat în mai puțin de 10 minute însă colegii au fost nevoiți să desfacă tot tavanul fals pentru a descoperi eventualele focare ascunse, a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată.

Oficialii ISU menţionează că, în paralel cu acţiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor, pacienţi, personal medical şi auxiliar, de la nivelul etajului IV şi de la etajele superioare. Pe parcursul intervenţiei au fost evacuaţi, de către pompierii militari şi personalul de la locul de muncă, 329 de pacienţi, dintre care, 107 copii (57 nou-născuţi). Pacienţii au fost evacuaţi pe secţiile de la etajele inferioare şi în Unitatea de Primiri Urgenţe. Aceştia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicaţii cu fum şi gaze toxice.

Cristian Șologon, subprefectul județului Suceava: Se pare că e un scurtcircuit, dar cauza scurtcircuitului va trebui idenftificată. Au existat verificări de curând și evaluări ale unei firme autorizate.

Se pare că la originea incendiului s-ar fi aflat un aparat care face parte din sistemul de ventilare a clădirii.

Colonel Costică Ghiață, șeful I.S.U. Suceava: Un ventilator din dotarea unei băi a funcționat mai mult timp, s-a găsit circuitul deschis, acesta s-a supraîncălzit, a generat un scurtcircuit, iar echipamentele aferente instalației electrice și alte instalații alăturate s-au aprins și propagarea a fost rapidă la partea superioară.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava: Sistemele de alarmă au funcționat, au acționat la etajul 4 angajații din spital, asistente medici, dar a fost fum foarte dens așa că au fost evacuate mamele și copii la alte etaje

În urmă cu o săptămână a avut loc o simulare de incendiu și un exercițiu de evacuare, iar personalul era instruit și știa cum să acționeze în astfel de situații.

La Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost deschisă o anchetă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Urmari ale incendiului de la

Cine sunt tinerii care au murit în incendiul de la Ferma Dacilor