Incendiu la Spitalul din Piatra Neamț: Filmul tragediei în care au murit 10 oameni și alți 7 au fost răniți

15 noiembrie 2020, 14:43

Era sâmbătă seară după ora 18.00 când un salon din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț a luat foc.

Pompierii au ajuns în 5 minute. Au stins focul în mai puțin de jumătate de oră, însă flăcările au fost devastatoare. 8 paturi din cele 16 care erau în cele două saloane ATI au ars complet.

Pacienții, toți cu COVID, în stare gravă și intubați, nu au avut nicio șansă. Opt dintre ei au murit pe loc. Alți doi din celălalt salon nu au rezistat transferului la camera de primiri urgențe.

În total 7 bărbați și 3 femei care se aflau deja într-o stare fragilă și se luptau pentru fiecare gură de oxigen din cauza virusului, au murit. Rudele victimelor sunt în stare de șoc.

Alte șapte persoane au fost rănite. Printre acestea și medicul de gardă care i-a salvat pe cei șase bolnavi de COVID cu ajutorul colegilor și care are arsuri grave.

Zeci de salvatori au intervenit ca să ajute la mutarea, transferul și stabilizarea bolnavilor. Ambulanțele, trimise și din județele învecinate, au așteptat la rând să preia pacienții.

În salonul devastat de foc au rămas acum doar pereți negri, paturi și aparate carbonizate. Acolo se află însă și o parte dintre răspunsurile pe care le așteaptă o țară întreagă, îndoliată. Cum a fost posibilă o asemenea tragedie și dacă spitalul avea toate avizele și autorizațiile de securitate la incendiu.

Imediat după tragedie, ministrul Sănătății a mers de urgență la Piatra Neamț și la Iași. Iar în București, autoritățile s-au reunit într-o celulă de criză la ministerul de Interne.

De acum începe munca procurorilor. Ei trebuie să afle exact de ce și cum a izbucnit incendiul.

Ancheta se anunță dificilă, mai ales că probele au fost alterate de incendiul extrem de violent. Zona a fost securizată de echipele iISU și de polițiști.

Parchetul General a preluat ancheta, iar procurorii care se ocupă de caz au investigat și incendiul de la Maternitatea Giulești.

Între timp oamenii care au aflat de tragedie au venit să aprindă lumânări în amintirea celor 10 pacienți care au murit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite