Spitalul de copii din Timișoara a fost evacuat în miez de noapte după ce două etaje s-au umplut de fum. Nicio persoană nu a fost rănită

Momente cumplite azi noapte la Spitalul de Copii din Timişoara. Aproape 100 de copii şi părinţi au fost evacuaţi după ce primele două etaje ale clădirii s-au umplut cu fum. Pompierii au activat imediat planul roşu de intervenţie şi nimeni nu a fost rănit. Fumul a fost provocat de o defecţiune la aparatul electric de purificare a aerului.

18 Septembrie 2022, 06:46 (actualizat 18 Septembrie 2022, 16:30) Știrile TVR |

Alarma s-a dat aproape de ora 1.00 noaptea. Personalul spitalului a simțit fum și a sunat la 112.

Conducerea spitalului a luat imediat decizia de a-i transfera copiii și pe mamele acestora în alte secții sau la alte spitale. Astfel, 17 copii au fost transferați în Secția de Chirurgie Pediatrică, iar alți 7 la secția de prematuri. Mai dificilă a fost mutarea a 16 micuți la Maternitatea Bega, pentru că unii dintre ei au afecțiuni care necesită oxigen. Alți doi copii, cu Covid, au fost transferați la spitalul "Victor Babeș". Niciunul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare.

Încă de dimineață au venit la spital specialiști de la ISU și poliție. Cercetările au arătat că incidentul s-a produs din cauza defectării aparatului electric de purificare a aerului, care era amplasat în camera tehnică de la etajul 1 al spitalului.

În secțiile de Pediatrie și Onco-hematologie, cele care au fost evacuate, activitatea va fi reluată la capacitate maximă săptămâna viitoare, după ce vor fi remediate toate avariile.

ACTUALIZARE Doar o parte copiii și însoțitorii lor, care au fost evacuați noaptea trecută, se vor putea întoarce în saloane astăzi, deoarece unele dintre acestea au fost ușor avariate din cauza faptului că pompierii au spart plafoanele false pentru a verifica dacă sunt focare ale incendiului.

Noaptea trecută, incinta spitalului a fost ventilată astfel încât fumul a fost eliminat.

Un scurtcircuit la aparatul de tratare a aerului a fost cauza degajării mari de fum.

În zilele următoare, o echipă mixtă de specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență va verifica întregul spital.

Clădirea spitalului nu este afectată și nici instalația electrică.

ACTUALIZARE Cei 42 de copii care au fost evacuaţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, în urma degajării de fum la două etaje ale clădirii, au fost transferaţi pe alte secţii ale unităţii sanitare şi la mai multe spitale din oraş.

"Cei 42 de copii au fost transferaţi la alte unităţi sanitare din Timişoara cu ajutorul a trei autosanitare SMURD, şapte ambulanţe SAJ, două autospeciale de transport personal şi victime multiple şi un microbuz de transport persoane din cadrul ISU Timiş, astfel: 17 copii au fost transferaţi pe Secţia de Chirurgie pediatrică a aceluiaşi spital, dintre care un pacient intubat transferat de către personalul spitalului; 16 copii au fost transferaţi la Maternitatea Bega, dintre care cinci au necesitat administrarea de oxigen pe timpul transportului; şapte copii transferaţi pe Secţia de prematuri a Spitalul de Copii Louis Ţurcanu; doi copii au fost transferaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie 'Dr. Victor Babeş' Timişoara, dintre care, un pacient cu COVID-19 şi un pacient cu insuficienţă respiratorie. Din fericire, nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale suplimentare", a precizat Elena Megherea.

Pacienții nu au avut de suferit din cauza incendiului și nici din cauza transportului către alte unități medicale.

Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a declarat că a fost activat Planul roşu de intervenţie, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

"La sosirea echipajelor de pompieri, după efectuarea recunoaşterii, s-a constatat că există degajări masive de fum la nivelul etajelor I şi II, au fost evacuaţi 42 de copii şi 41 de părinţi. De la sosirea forţelor şi mijloacelor la locul intervenţiei, incendiul nu s-a propagat", a precizat Elena Megherea.

În urma apelului primit pe SNUAU 112, la ora 00,40, ISU Timiş a fost solicitat să intervină la o degajare de fum produsă la etajele I şi II la Spitalul ''Louis Ţurcanu'' din Timişoara.

Au fost alertate cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă ASAS, câte două autoscări S42 şi ambulanţe SMURD B, o ambulanţă SMURD tip C, două autospeciale de transport personal şi victime multiple din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Timişoara, doi ofiţeri şi 20 de subofiţeri.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI