Incendiu la clubul Bamboo din Capitală. 44 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au ajuns la Urgenţă. Filmul evenimentelor

21 ianuarie 2017, 05:51

ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 „Aveam de ales între două morţi”, a povestit în exclusivitate pentru Ştirile TVR o persoană care se afla în club în momentul izbucnirii incendiului.

Mulţi dintre cei care erau în club nu au putut ajunge la ieşirile de urgenţă, dar au căutat disperaţi soluţii să se salveze.

Au sărit de la etaj în piscină, s-au căţărat peste un gard de 2 metri înălţime, ori au plonjat în apele îngheţate ale lacului.

5 persoane sunt în continuare internate – 4 la spitalul Floreasca şi una la spitalul Sfântul Pantelimon.

Aproximativ 20 de persoane au fost audiate sâmbătă de poliţişti, a transmis Andreea Anghel pentru Telejurnal.

Ancheta este abia la început.

ACTUALIZARE 17.02 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a prezentat filmul evenimentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, dar şi istoricul amenzilor primite de patronii clubului.

„Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a dispus ca începând chiar din această seară să se intensifice controalele și verificările la toate imobilele în care se desfășoară activități cu public numeros. De asemenea, vicepremierul și ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții demararea unui control tematic care să verifice aplicarea legii în domeniu, pentru acest tip de construcții. Pentru acest lucru, se vor forma echipe mixte constituite din reprezentanți ai structurilor MAI și ai Inspectoratului de Stat în Construcții”, a precizat Dajbog.

Potrivit ISU Bucureşti – Ilfov, de la ora 16.00 au rămas să supravegheze locul incendiului 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială pentru descarcerare și un autocamion cu echipamente pentru iluminarea zonei.

Specialiștii Inspectoratului de Stat în Construcții au stabilit că structura de rezistență a clădirii este grav afectată, astfel că accesul pompierilor în interiorul clubului a fost limitat.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a activat o linie telefonică – 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în clubul Bamboo au putut suna pentru a obține informații despre persoanele transportate la spital.

De asemenea, oricine deține informații relevante despre  izbucnirea incendiului poate apela acest număr.

44 de oameni au ajuns la spital, cei mai mulţi intoxicaţi cu monoxid de carbon. Unii, cu traumatisme, după ce au sărit de la înălţime ca să se salveze. Au fost transportaţi de SMURD şi SABIF sau au mers cu mijloace proprii. Printre răniţi sunt şi cetăţeni străini – din Israel şi din Bulgaria.

Au intervenit de urgenţă peste 260 de pompieri, anunţă IGSU.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti efectuează urmărirea penală.

Clubul nu avea autorizaţie de securitate la incendii, dar avea dreptul, potrivit legii, să funcţioneze. Primăria Sectorului 2 i-a respins dosarul pentru autorizaţie, anul trecut. Clubul a primit mai multe amenzi. Pe 25 mai 2015, a fost amendat de două ori, cu 5 500 de lei, pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

La câteva luni, în noiembrie, încă o amendă de 15 mii de lei, pentru nereguli similare.

După un an, în noiembrie 2016, clubul a fost amendat cu 2500 de lei, pentru blocarea căilor de evacuare.

Dar nimic din neregulile constate nu putea constitui temei pentru închiderea clubului, susţine ISU, care invocă o ordonanţă de guvern valabilă până în luna iunie a acestui an.

„S-a creat panică, toată lumea fugea”. Câțiva tineri care erau în clubul Bamboo din București când a izbucnit incendiul au povestit reporterilor TVR prin ce au trecut.

În clubul Bamboo se fuma în momentul izbucnirii incendiului, spun mulți martori. Reporterii TVR au stat de vorbă cu ultima persoană care a fost scoasă din zona clubului de către salvatori.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 14.00 În momentul izbucnirii incendiului, 400 de oameni erau în clubul Bamboo. Toţi au reuşit să iasă, încă din clipa în care au simţit miros de fum, unii au sărit pe geam, mulţi au ieşit aşa cum erau îmbrăcaţi, nu au mai apucat să-şi ia paltoanele sau gecile.

Preşedintele Asociaţiei pentru Securitate la incendiu, Horia Mihai Nicolescu, invitat în studio, la Telejurnal a amintit despre cazurile Colectiv şi Maternitatea Giuleşti.

ACTUALIZARE 13: 55 MAI: 44 de oameni au ajuns la spitale, cu intoxicări cu fum, hipotermii şi contuzii, în urma incendiului din clubul Bamboo, arată un bilanţ recent. 5 persoane mai sunt internate.

Cele mai multe persoane, 24, au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. 6 la Spitalul de Urgenţă Elias, 6 la Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar, 5 la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon şi 3 la Spitalul Clinic de Urgenţă Colentina.

ACTUALIZARE 13:15 Audierile sunt în plină desfăşurare la Poliţia Capitalei în cazul incendiului din clubul Bamboo din zona Lacul Tei din Capitală, relatează reporterul TVR Andreea Anghel la Ediţie Specială.

ACTUALIZARE 13:13 Reporterul Luiza Gireadă: Mai sunt internate 10 persoane în spitale, 9 la Spitalul Floreasca şi 1 la Spitalul Sfântul Pantelimon, după incendiul din clubul Bamboo.

ACTUALIZARE 13:00 Reporterul Alex Costache relatează la Ediţie Specială, de la clubul Bamboo: Totul este o ruină. Este încă fum gros în zonă. Pompierii fac cercetări la faţa locului. Se speră că, printre dărâmături, nu sunt victime.

ACTUALIZARE 12:55 Aproximativ 15 cetăţeni israelieni au fost afectaţi de incendiul din clubul bucureştean Bamboo, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţi ai Ambasadei Israelului la Bucureşti. Unii dintre ei sunt internaţi la spitale din Capitală, cu intoxicaţie cu fum minoră sau hipotermie.

Reprezentanţii Ambasadei Israelului la Bucureşti subliniază că niciunul dintre cetăţenii israelieni menţionaţi nu a solicitat asistenţă consulară.

ACTUALIZARE 11:00 Ministrul de Interne, Carmen Dan, declaraţii la Spitalul Floreasca: S-a constatat că ISU a făcut verificări de-a lungul perioadei, s-au dat amenzi. Există o prevedere care spune că ei funcţionează pe propria lor responsabilitate. S-a întocmit un dosar penal.

Prioritatea pentru noi a fost să salvăm vieţile omeneşti. Până la acest moment, nu am găsit nicio persoană decedată. ISU a făcut verificări la club, multe după evenimentul Colectiv.

Pacienţii de la Terapie Intensivă sunt intoxicaţi cu fum. Au fost apeluri de la aparţinători la numărul de urgenţă 021 206.40.50. Nu avem informaţii conform cărora ar fi persoane dispărute.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: 41 de persoane s-au prezentat la UPU. Mai sunt 10 pacienţi internaţi, între care şi o cetăţeancă din Bulgaria, s-a luat legătura cu MAE.

Cei care au solicitat externarea şi au dureri de cap sau alte simptome sunt rugaţi să meargă la medic imediat.

ACTUALIZARE 10:55 Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat sâmbătă că, în a doua jumătate a anului trecut, Clubul Bamboo a fost amendat de primăria de sector, care are însă responsabiliatea de a emite autorizaţie doar pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică, notează Agerpres.

ACTUALIZARE 10: 37 Toţi responsabilii s-au reunit la Ministerul de Interne. Diana Brâncuşi a relatat la Ediţie Specială despre activitatea celulei de criză.

9 răniţi în urma incendiului din clubul Bamboo mai sunt internaţi în spitalele din Bucureşti.

ACTUALIZARE 10: 30 Vor avea loc audieri la Poliţia Capitalei, în acest caz, administratori, angajaţi. Sunt pagube materiale uriaşe. E posibil ca unele persoane să se constituie parte civilă în acest dosar, a relatat reporterul Andreea Anghel.

ACTUALIZARE 10: 12 Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU, la Ediţie Specială, pe TVR1: În ultimii ani, au fost aplicate amenzi la clubul Bamboo pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu şi instalaţie electrică necorespunzătoare sau nedeblocarea căilor de evacuare.

Avem câteva ipoteze de lucru, avem declaraţii ale martorilor, după-amiază posibil vom anunţa care au fost cauzele izbucnirii incendiului. Se sting ultimele focare din exteriorul clădirii.

ACTUALIZARE 10: 10 Reporterul Luiza Gireadă: la Spitalul Floreasca mai sunt 6 persoane internate care au avut de suferit în urma incendiului din Bamboo. Vor rămâne cel puţin 24 de ore sub supravegherea medicilor.

Tot la Spitalul Floreasca este internat şi administratorul clubului, pe Secţia Toxicologie, a declarat  purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.

ACTUALIZARE 10:06 Reporterul Alex Costache: Mai sunt 12 internaţi în spitalele din Capitală, în urma incendiului din clubul Bamboo. Cercetările continuă la faţa locului.

ACTUALIZARE 10:00 Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, la Ediţie Specială: Clubul Bamboo a fost verificat de primărie ultima oară în iunie 2016, când a fost şi amendat.

Din această seară, corpul de control verifică cluburile. Sunt mai multe probleme în sector.

ACTUALIZARE 9:10 Andreea Anghel relatează de la Poliţia Capitalei: Procurorii de la Parchetul Capitalei anchetează cazul. Ancheta ar putea dura luni de zile. Raportul pompierilor va fi întocmit în aceste zile.

ACTUALIZARE 9:00 Ediţie Specială, TVR 1, Reporterul Alex Costache relatează de la clubul Bamboo: Incendiul a distrus tot clubul, o suprafaţă de aproximativ 2500 de metri pătraţi. Oamenii au fost evacuaţi, unii s-au refugiat lângă lac, pe o platformă. Cei care au sărit de acolo au suferit fracturi sau alte leziuni.

Pompierii caută posibile victime printre dărâmături. Din primele cercetări, incendiul ar fi izbucnit în zona ballroom. Hidranţii din zonă erau acoperiţi cu zăpadă, ceea ce a îngreunat intervenţia pompierilor.

ACTUALIZARE 8:20 Mugur Ardelean, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias: la UPU au venit 6 pacienți, victime ale incendiului din Clubul Bamboo din București, cu hipotermie.

ACTUALIZARE 8:15 Bogdan Opriţa, medic SMURD, la Ediţie Specială: La Spitalul Floreasca a venit de urgenţă tot personalul, 60 de medici şi 85 de asistenţi.

ACTUALIZARE 8:09 Reporterul Marius Popescu, la Ediţie Specială: Sunt 3 internaţi acum la Spitalul Sfântul Pantelimon. Sunt de naţionalitate română şi israeliană.

Poliţiştii vor face cercetări la clubul Bamboo, alături de pompieri. Vor fi audiaţi martorii, administratorii.

ACTUALIZARE 8:07 Adelin Petrişor, în direct, de la Spitalul Floreasca: 16 intoxicaţi cu fum sau care au făcut atacuri de panică au ajuns aici, au rămas 3 internaţi. O femeie a fost intubată, acum este conştientă, respiră singură.

Cele mai multe victime au fost transportate de ambulanţe, dar au venit şi cu taxiuri.

ACTUALIZARE 8:00 Reporterul Sorin Năstase, de la clubul Bamboo, în direct, la Ediţie Specială: Toţi cei afectaţi au fost intoxicaţi cu fum, nu sunt persoane care să fi suferit arsuri.

Totul a fost mistuit, nimic nu a mai rămas în picioare. Flăcările au fost înalte chiar şi de 20 de metri, locuitorii din zonă au intrat în panică. La început a ieşit fum, toţi din interior au fugit, doar 50 s-au refugiat în interior. Au intervenit şi scafandrii, pentru că au circulat zvonuri potrivit cărora unii oameni ar fi sărit în Lacul Tei, pe malul căruia se află clubul, ca să se salveze. Informaţia nu s-a confirmat.

ACTUALIZARE 7:43 Declaraţii Raed Arafat, secretar de stat MAE: Rămân 14 maşini de intervenţie ale pompierilor, mai sunt câteva puncte care mocnesc. Au rămas trei echipe medicale.

38 de persoane care se aflau în club au ajuns la spitale, 21 cu ambulanţele, 17 cu maşinile personale.

ACTUALIZARE 7:30 Avocatul Clubului Bamboo, Dumitru Bădrăgan, susţine că nu sunt suspiciuni în privinţa lipsei vreunui document pentru autorizarea clubului.

Avocatul afirmă că societatea deţinea toate documentele necesare funcţionării şi autorizării.

ACTUALIZARE 7.25. Conform reporterului TVR, Sorin Năstase, clubul Bamboo nu avea autorizație de funcționare din partea ISU.

ACTUALIZARE 7.10. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că situația în zona incendiului din Clubul Bamboo este la această oră „sub control”, deși mai sunt focare în incinta prăbușită pe care pompierii se luptă să le stingă.

„Situația este sub control, clădirea este prăbușită, într-adevăr, dar mai sunt focare, colegii se luptă contra lor și incendiul putem să zicem că este controlat. Echipele medicale de intervenție o mare parte le-am trimis înapoi la stații, din serviciul de ambulanță și SMURD au rămas câteva echipaje aici numai pentru sprijin. Și colegii de la pompieri vor începe să reducă numărul echipajelor care sunt la fața locului”, a afirmat Arafat.

(w460) Incendiu p

ACTUALIZARE 6.45. „Este foarte complicat ceea ce urmează să vă spun dar există o posibilitate ca unele persoane să nu se fi putut evacua din interior, deși primele echipaje de la detașamentul Băneasa, care au ajuns la fața locului, au procedat la verificarea interioară a spațiilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile.

ACTUALIZARE 6.25 Starea celor cinci răniți din Bamboo duși la Spitalul Universitar este bună, a declarat sâmbătă dimineață purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Leonard Grecescu, conform Agerpres.

El a spus că aceștia nu prezintă arsuri, însă au inhalat fum.

ACTUALIZARE 6.20. 27 de persoane au ajuns la spital. Dintre acestea, 9 au rămas internate. Au fost oameni care au suferit de hipotermie, deoarece s-au speriat și au sărit în lacul de lângă club. Trei răniți sunt internați la spitalul Floreasca, patru la Pantelimon, unul la Colentina, iar un altul la Elias.

(w460) Incendiu p

ACTUALIZARE 6.15Există o singură persoană rănită grav, cu arsuri la nivelul căilor respiratorii, internată la Spitalul Colentina, intubată și ventilată mecanic.

ACTUALIZARE 5.45 Alimentarea cu energie electrică, oprită în zona Lacul Tei; realimentarea, estimată în jurul orei 7:30
Alimentarea cu energie electrică în zona Lacul Tei-Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, a fost oprită sâmbătă dimineața, în urma incendiului de la Clubul Bamboo, realimentarea fiind estimată în jurul orei 7:30.

Potrivit reprezentanților companiei E-Distribuție Muntenia, sunt afectați, printre alții, consumatorii din zonele Șoseaua Colentina, Str Doamna Ghica, Strada Teofil, Str Bujorul Alb, Str Comarnic, Str Gheorghe Țițeica, Str Grigore Moisil, Strada Plumbuita și străzile adiacente etc.

Clubul Bamboo din Capitală a ars în totalitate, iar clădirea este prăbușită în cea mai mare proporție, a anunțat, sâmbătă dimineață, Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

(w400) Incendiu p

ACTUALIZARE 5.55 ISU: Incendiul de la Bamboo se manifestă pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați; 22 de persoane duse la spital

Potrivit sursei citate, două victime au fost transportate la Spitalul Sf Pantelimon, 13 la Floreasca, unul fiind intubat, 5 la Spitalul Universitar și două la Colentina, care au părăsit spitalul.

ISU precizează că informația transmisă anterior privind transportarea unor persoane pentru îngrijiri la spitalul Sf. Ioan nu a fost corectă.

În acest moment, intervin la locul incendiului peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de echipaje medicale SMURD, 4 autospeciale pentru victime multiple, mașini de descarcerare și 26 de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. La fața locului a fost creat un spital mobil.

Scafandrii au verificat zona adiacentă Bamboo de pe lac și nu au fost găsite persoane
Pompierii scafandri au verificat zona adiacentă clubului Bamboo pe lac și nu au fost găsite persoane, a anunțat ISU București.

ACTUALIZARE 5.22 Arafat: Nu sunt în acest moment informații despre morți în incendiul de la Bamboo; 12 persoane sub îngrijire medicală, notează Agerpres.

ISU București transmite că 10 victime preluate de echipele de intervenție în urma incendiului de la Clubul Bamboo au fost transportate la Spitalul Floreasca și alte două la Sf. Ioan, ele având o expunere la fum și posibil stare de hipotermie.

Există și cel puțin o victima intubată, în stare gravă.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat sâmbătă dimineața pentru Agerpres că până la acest moment nu are informații de morți până la acest moment în incendiul de la Clubul Bamboo.

El a spus că niciuna din cele 12 persoane îngrijite de echipajele de intervenție nu se află în stare foarte gravă.

„Avem 12 persoane, în acest moment nimeni nu este în stare gravă. Sunt echipe suficiente deplasate la fața locului. Încă focul nu este stins. Avem echipe de căutare-salvare pe apă pentru că avem informații că unii s-ar fi aruncat în apa rece. Avem echipe de la pompieri care caută acum”, a spus șeful DSU.

De asemenea, sursa citată a mai precizat că ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Sănătății, Florian Bodog, se află la sediul MAI, la centrul de coordonare.

„La fața locului mă aflu eu și medicul Oprița și comandanți de la pompieri, pentru a coordona la fața locului. Nu am informații de morți la acest moment„, a mai spus Raed Arafat.

Clubul Bamboo din Capitală a ars în totalitate, iar clădirea este prăbușită în cea mai mare proporție, anunță, sâmbătă dimineață, Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Pompierii au activat Planul Roșu de intervenție. La fața locului acționează, potrivit sursei citate, peste 20 autospeciale de stingere, 27 echipaje SMURD, 4 autospeciale pentru victime multiple, un Spital Mobil și Descarcerare Grea, potrivit ISU București-Ilfov.

Clubul Bamboo, aflat în zona Lacul Tei din Capitală, a ars în totalitate şi pe 25 iunie 2005 şi nu au fost înregistrate victime.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite