Incendiu la bordul unui pachebot ce naviga în Marea Ionică. 29 cetățeni români, printre cele 290 de persoane aflate la bord. 8 persoane sunt date dispărute

18 februarie 2022, 08:51

Alarma s-a dat înaintea zorilor. Pasagerii au fost duși la bărcile de salvare, povestește unul dintre ei.

Bogdan Tofan: Pe la patru şi jumătate au venit pe la uşă, pe la camere, şi au zis că a luat foc nava, am zis iniţial că e doar o chestie de exerciţiu. Când am ieşit afară, am văzut fum puternic, gros, negru. Ne-au băgat în bărcile de salvare, ne-au ţinut acolo vreo 20 de minute, au separat femei şi copii şi bărbaţii separat. Abia când am coborât, când eram pe barca de salvare, la câţiva metri, am văzut cum ardea nava.  Ne-am speriat, dar echipajul s-a comportat profesionist, toată lumea a fost cu calm. Un băiat român intoxicat cu fum e la spital la Corfu, e în afara oricărui pericol.

Ion Pătru: Acolo se aflau prieteni, colegi, foarte mulţi şoferi de TIR erau români, care faceau curse.

Paza de coastă elenă a asigurat evacuarea navei cu sprijinul autorităților italiene.

ACTUALIZARE Potrivit unor informații de ultimă oră, autoritățile au reușit să localizeze încă trei persoane dintre cele date dispărute. Acestea sunt blocate în interiorul navei, iar salvatorii încearcă să ajungă la ele. Astfel, doar 8 pasageri au rămas pe lista dispăruților.

ACTUALIZARE Două persoane sunt captive în garajul de la bordul vasului, potrivit Reuters.

Presa din Grecia a relatat că 11 persoane sunt date dispărute, dar autoritățile nu confirmă informația. Operațiunile de salvare sunt în derulare.

Potrivit Ambasadei României în Republica Elenă și al Consulului Onorific al României în Insula Corfu printre pasagerii și personalul navigant salvat se numără 29 cetățeni români. De asemenea, autoritățile au comunicat că toți pasagerii au fost evacuați de pe navă, fiind preluați de alte ambarcațiuni care să-i transporte la țărm.

MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în legătură incidentul produs.

MAE informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă: +30 210 6728875 și +30 210 6728879, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următorul număr de telefon de permanență al Ambasadei României la Atena: +30 6978996222.

Incidentul s-a produs pe pachebotul Euroferry Olympia, în Marea Ionică.

 

 

ACTUALIZARE Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, pe un pachebot sub pavilion italian, având la bord 290 de persoane (239 de pasageri şi 51 de membri ai echipajului), în timp ce făcea legătura între porturile grec Igoumenitsa şi italian Brindisi, a anunţat poliţia portuară elenă, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit primelor informaţii, nu se cunoaşte cauza incendiului şi nu a fost semnalată nicio victimă. Un singur bărbat a acuzat probleme de respiraţie și a fost transportat la un spital din Corfu.

”Toţi pasagerii sunt sănătoşi şi în siguranţă în bărcile de salvare”, a declarat Kostas Katsafados, secretar de stat în Marina comercială greacă, pentru postul de radio grec Skai.

Octavian Pantazi, reprezentantul unei firme de transport care avea nagajați la bordul navei: Șoferul de pe tir este în stare foarte bună. Tirul încărcat cu PAL a ars integral. Nava ia 160 de tiruri. Pe șoferii de tiruri i-ai îmbarcat pe șalupele de salvare și i-au dus în insula Corfu. Trebuie văzut care este procedura de despăgubire, aveam marfă de 20.000 de euro în camion plus camionul și remorca aproape noi.

La locul incidentului, produs în jurul orei 01:30 GMT, s-au deplasat rapid trei nave ale Gărzii de coastă greceşti.

Pasagerii aflaţi în bărcile de salvare au fost transportaţi pe insula grecească Corfu. Cei mai mulți sunt șoferi profesioniști.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite