Incendiu în Capitală. 54 de familii au rămas pe drumuri, imobilul nu avea toate autorizațiile de construcție

8 septembrie 2018, 09:53

Incendiul a izbucnit pe strada Iordache Năstase, în cartierul Giurgiului, din sectorul 5 al Capitalei. Flăcările au pornit de la o casă din vecinătatea blocului. Au cuprins fațada și s-au extins rapid la acoperiș. Locatarii au reușit să iasă în stradă înainte ca mansarda să ia foc.

Toate casele din vecinătatea blocului au luat foc. Intervenția pompierilor a fost extrem de dificilă. Clădirea are doar o scară, iar de jur împrejurul blocului, spațiul este de un metru. Salvatorii au putut să acționeze doar la capetele imobilului. Pompierii au cerut la Apa Nova să mărească presiunea pe rețele, pentru ca apa să poată fi aruncată până la jumătatea clădirii. Doi salvatori și alți 7 oameni au fost răniți.

În bloc locuiau 54 de familii. Mulți dintre locatari nu au mai putut salva din flăcări mare lucru. Au rămas în stradă doar cu hainele de pe ei. Proprietarii apartamentelor susțin că dezvoltatorul nu avea avize pentru construcția blocului, așa că au sesizat primăria, fără vreun rezultat însă.

Anchetatorii urmează să stabilească de la ce a pornit incendiul. Pagubele sunt uriașe.

UPDATE Locatarii din blocul cuprins de flăcări sunt și la această oră în stradă. La fel și echipajele de pompieri care acționează încă la imobilul distrus de foc. Autoritățile locale promit că îi vor ajuta pe oamenii rămași pe drumuri. Dragoș Porojnicu este în sectorul 5 din București, la locul incendiului:  Sinistrații așteaptă să poată trece de barieră, pentru a-și mai putea recupera câte ceva din bunurile care le-au mai rămas. Ei pot intra în bloc doar însoțiți de polițiști și de pompieri. Oamenii sunt supărați pentru că au făcut nenumărate plângeri către primărie în care reclamau faptul că dezvoltatorul a construit acest bloc fără a avea toate avizele necesare și n-au primit niciun răspuns. La fața locului a venit și primarul sectorului 5, Daniel Florea, care le-a spus oamenilor că primăria le va asigura cazarea, mâncarea și îmbrăcămintea, urmând ca luni să le dea un ajutor de urgență de câte 3.000 de lei pentru fiecare membru al familiei.

UPDATE „Nouă persoane au fost asistate medical, numai două dintre acestea fiind transportate la spital”, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

(w300) Incendiu Ã(w300) Incendiu Ã(w300) Incendiu Ã(w300) Incendiu Ã

 

Potrivit IGSU, focul s-a manifestat în podul casei şi la mansarda blocului în mare proporţie, cu propagare semnificativă către etajele inferioare (P+3+M).

Pompierii au intervenit cu 13 autospeciale de stingere, patru autoscări şi trei echipaje SMURD.

Blocul cu aproximativ 50 de apartamente are dimensiunea de aproximativ 20×50 metri, iar pompierii au acţionat de la înălţime, utilizând autoscara, pe ambele capete ale blocului şi de la nivelul solului pentru limitarea propagării la vecinătăţi.

De asemenea, au fost constituite echipe de căutare-salvare pentru evacuarea locatarilor şi verificarea spaţiilor interioare, în măsura în care acest lucru a fost posibil.

Arderea s-a manifestat generalizat la mansarda blocului, cu propagare la etajul 3, atât pe verticală (pe faţadă), cât şi pe orizontală.

Flăcările au fost reduse ca intensitate pe cele două capete ale blocului, dar s-au manifestat intens în zona centrală, care nu a putut fi acoperită integral de jeturile de apă, solicitându-se sprijin Apa Nova pentru suplimentarea presiunii pe reţeaua de hidranţi.

Conform ISU Bucureşti-Ilfov, în total sunt cinci persoane cărora le-a fost acordat primul ajutor de echipajele SMURD, fiind vorba de doi pompieri şi trei civili. Dintre acestea, un pompier cu o plagă la membrul inferior, respectiv o femeie cu expunere la fum au fost transportaţi la Spitalul Bagdasar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă