Incendiu de vegetaţie în Spania. Peste 550 de persoane au fost evacuate în vestul țării. Rafalele de vânt îngreunează operaţiunea de stingere a focului

Incendiu de vegetaţie în Spania
Incendiu de vegetaţie în Spania
19 mai 2023, 13:47

Flăcările, care au izbucnit miercuri în proximitatea comunei Pinofranqueado, din regiunea Extremadura, „s-au răspândit în noaptea de joi spre vineri” şi au cauzat evacuarea „a cel puţin 550 de persoane” în localităţi din apropiere, a precizat Direcţia pentru Siguranţă Naţională (DNS) într-un comunicat.

Incendiul progresează şi evoluţia sa „este nefavorabilă”, a adăugat DNS, care a avertizat că actualele condiţii meteorologice nefavorabile vor continua să se manifeste şi în zilele următoare.

Semn al gravităţii situaţiei, Guvernul spaniol a trimis la faţa locului aproape 165 de soldaţi din Unitatea Militară de Urgenţă (UME), un corp de armată specializat în gestionarea catastrofelor naturale, precum incendiile de mari dimensiuni. Ei s-au alăturat pompierilor deja implicaţi în lupta pentru stingerea flăcărilor.

„Sunt rafale de vânt foarte intense”, care „fac operaţiunea de stingere a focului să devină foarte dificilă”, a declarat pentru postul naţional de televiziune TVE comandantul David Barona din cadrul UME, adăugând că flăcările au devastat deja vineri dimineaţă o suprafaţă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de hectare.

Potrivit guvernului regional din Extremadura, peste 275 de profesionişti erau angajaţi vineri dimineaţă în lupta împotriva acestui incendiu, susţinuţi de mijloace aeropurtate.

Begona Garcia, consilier pentru Agricultură în cadrul Guvernului regional din Extremadura, a declarat în faţa reprezentanţilor presei că acest incendiu „a fost provocat intenţionat”.

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat pe Twitter, joi seară, că urmăreşte „evoluţia incendiului cu mare atenţie”.

În condiţiile în care vara încă nu a început, Spania, confruntată cu o secetă istorică după trei ani de precipitaţii sub valorile medii, a înregistrat deja mai multe incendii de vegetaţie în ultimele săptămâni.

În 2022, un an negru prin prisma incendiilor de pădure din Europa, Spania a fost ţara europeană cel mai grav afectată, cu aproape 500 de incendii care au devastat peste 300.000 de hectare, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor de pădure (Effis).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite