Incendiu cu degajări mari de fum la un centru Remat din Chitila. A fost emis un mesaj RO-Alert

4 noiembrie 2022, 11:49

ACTUALIZARE Senzorii de măsurare a calității aerului au arătat depășiri. De altfel, în ultimele 24 de ore, aerul în întreaga Capitală a fost greu de respirat.

ACTUALIZARE Centrul de colectare a materialelor feroase şi neferoase din Chitila deține autorizație de mediu, iar activitatea este autorizată, potrivit reprezentantului Comisariatului municpiului București din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. Urmează să fie făcute verificări dacă activitatea era conformă reglementărilor din autorizație. De asemnea, vor fi făcute analize privind gradul de toxicitate a aerului în zonă.

ACTUALIZARE Pompierii folosesc pentru stingerea incendiului de la centrul de colectare din Chitila un utilaj de compactare, dotat cu o gheară metalică, cu ajutorul căruia sunt scoase calupuri de deşeuri care ard, pentru a putea fi stinse mai uşor, a declarat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF), Daniel Vasile, potrivit Agerpres.

El a precizat că suprafaţa afectată este mare şi ard violent mai multe deşeuri plastice, anvelope, electrocasnice şi alte materiale depozitate la REMAT.

Dispozitivul de intervenţie la incendiul de la centrul de colectare deşeuri din Chitila a fost suplimentat, iar pentru stingerea focului au fost alertate nouă autospeciale de stingere şi şase cisterne.

„Stivele cu deşeuri au 10 metri înălţime. Se acţionează pentru stingere şi pentru limitarea propagării”, a informat ISUBIF.

ACTUALIZARE Comisarii de la Garda Naţională de Mediu au ajuns la fața locului, pentru a evalua situația din punct de vedere a protecției mediului. Din primele informații, în momentul de față ard 35-40 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (în special aparate frigorifice) decontaminate, care urmau să intre în procesul de reciclare. Situația este monitorizata în continuare, iar după stingerea incendiului comisarii GNM vor evalua pagubele de mediu produse.

Conform informațiilor furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie RA, în zona respectivă vântul va sufla în general slab, viteze de cel mult 15 km/h, din sector predominant estic, nord-estic, astfel încât evoluția norului de fum va fi de dispersie și de deplasare lentă către vest, sud-vest.

 

 

Pompierii au ajuns la fața locului și au localizat incendiul desfășurat pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, cu degajări mari de fum, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).

Se intervine cu opt autospeciale de stingere, patru cisterne de mare capacitate, precum şi echipaje SMURD, pentru descarcerare şi o autoscară.

Circulația în zonă este îngreunată.

De asemenea, a fost emis şi un mesaj prin sistemul RO-ALERT, care avertizează oamenii să evite zona REMAT Holding Chitila şi să lase libere căile de acces pentru intervenţia pompierilor.

Fumul degajat în incendiul de la depozitul din Chitila se suprapune peste o perioadă în care aerul e tot mai greu respirabil. Senzorii de măsurare a calității aerului din zonă indicau un nivel extrem de ridicat al poluării și înainte de incendiu.

Un aer poluat respiră și bucureștenii. De vină ar fi și încălzirea rezidențială: oamenii ard tot felul de material, inclusiv deșeuri.

Numai în Bucresti și Ilfov, în perioada 2019-2021 au fost arse peste 870 de tone de deșeuri, arată datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă