Incendiile de pădure din Slovenia se extind rapid. România trimite trei aeronave cu militari care vor interveni în lupta cu flăcările

Militarii români intervin pentru stingerea incendiilor de pădure din vestul Sloveniei. Două aeronave Spartan au decolat deja să îi ajute pe sloveni. Misiunea este dificilă, pentru că avioanele trebuie să arunce apă deasupra unui teren accidentat și trebuie să zboare deasupra focului. Pentru sprijin logistic va ajunge în Slovenia și o aeronavă Hercules.

23 Iulie 2022, 12:25 (actualizat 23 Iulie 2022, 20:02) Știrile TVR |

Slovenii au solicitat ajutor prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, iar românii s-au oferit să le sară în ajutor. Cele două aeronave militare pot fi încărcate fiecare cu câte 6.000 de litri de apă. Vor stinge incendiile de pădure de la granița Sloveniei cu Italia.

30 de militari români au plecat să îi ajute pe sloveni. România s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia cu echipe specializate de intervenție în stingerea incendiilor, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Conform unui comunicat transmis de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a convocat, sâmbătă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

"În data de 22 iulie 2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Slovenia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora. Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, pentru autorităţile Republicii Slovenia", se menţionează în comunicat.

Cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, trei aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, vor efectua începând de sâmbătă o misiune internaţională de sprijin în Slovenia, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure.

"Cele două aeronave Spartan pregătite pentru stingerea incendiilor şi un Hercules care va fi folosit pentru transport logistic vor pleca azi în Slovenia. În vederea coordonării cu autorităţile străine, la misiunea de acordare a asistenţei internaţionale, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă asigură un ofiţer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă", mai menţionează sursa citată.

Guvernul precizează că ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Slovenia, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

"Dat fiind contextul actual, în care mai multe ţări europene se confruntă cu incendiile de vegetaţie, reamintim faptul că statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă", mai arată Executivul.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI