Incendii în Grecia: Autostrada care leagă Atena de nordul țării a fost închisă. Sunt 56 de focare care se extind din cauza vântului

Grecia este în flăcări și încă nu a venit ce e mai rău. Astăzi, în unele regiuni s-au înregistrat 46 de grade Celsius, iar vântul suflă din ce în ce mai tare, făcând din lupta pompierilor cu flăcările o misiune imposibilă. Până acum au fost depistate 56 de focare asupra cărora se intervine de la sol și din aer. De aproape o săptămână, nimeni nu mai doarme.

06 August 2021, 12:20 (actualizat 06 August 2021, 19:43) |
$article.media.images[0].description
Grecii își apără avutul cum pot"

Așa arată iadul pe Pământ. Cât vezi cu ochii, e foc.

Daniela Caldari: Vedeţi că cerul este negru. Este foarte cald şi nimic nu ajută. Asta este Grecia astăzi. Arde în toate colţurile.

Daniela Caldari trăiește în Grecia de 20 de ani. În Anixi, un orășel în estul regiunii Attica. La doar doi kilometri de ea sunt două focare mari.

Daniela Caldari: Focul vine spre sat şi oamenilor li se spune să plece din sat. Oamenii se ceartă cu cei care le-au zis să plece, pentru că ei nu vor să-şi lase averea agonisită în ani.

GIANNIS KANELLOPOULOS, sătean: “Să plec? Şi unde să mă duc? Să-mi las casă să ardă? Dacă am fi plecat, locul ăsta ar fi fost scrum”.

Sunetul lemnelor uscate înghițite de flăcări este acoperit din când în când de aparatele de zbor, care încearcă să stingă sinistrul din aer. Totul pare în zadar.  Flăcările au ajuns foarte aproape de Atena.

LARISA ZABULICA, basarabeancă stabilită în Grecia: “De aici şi din multe alte suburbii ale Atenei se vede focul, se vede fumul, mirosul se simte. Mă sună telefonul, că să vă daţi seama, chiar şi în aceste momente am primit un mesaj de avertizare să stăm în case, se menţionează zonele cu cel mai mare pericol. Un astfel de mesaj am primit chiar în momentul în care vorbesc cu dvs”.

În zonele de coastă a început evacuarea pe mare a locuitorilor. În localități ca Lasdikas, nu a mai rămas nimic în picioare. Numai un miracol a făcut ca oile din imagini să nu piară, dar au lâna arsă până la piele.

“E o catastrofă. Focul a venit pe la prânz, adus de vânt şi casele au luat foc, animalele au ars de vii”.

ALIC TUDOREANU, basarabean stabilit în Grecia: “Aici, în peninsula Attica, în care mă aflu eu, este încercuită partea de nord. Autorităţile lucrează foarte bine ca să evite jertfele de vieţi omeneşti”.

Ce e mai rău încă nu a venit - a declarat aseară premierul Mitsotakis, care a adăugat că acesta este efectul schimbărilor climatice.

În mare, cam jumătate din Grecia este devastată de incendii. Nimeni nu se gândește acum să evalueze pagubele. Salvarea oamenilor este prioritatea numărul zero și, pentru asta, pompierii, și așa epuizați, de multe ori bat din ușă în ușă, cerându-le oamenilor să plece din calea flăcărilor.

Căldura insuportabilă face că totul să ia foc imediat, iar aerul este irespirabil. Este motivul pentru care Ministerul român de Externe a emis o alertă de călătorie în această țară. Cetățenii români aflați în această țară pot cere sprijin la următoarele numere: ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străînătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În nordul capitalei Atena, incendiile de vegetație au crescut din nou în intensitate pe fondul condițiilor meteo: 40 de grade Celsius și vânt puternic. Un uriaș zid de flăcări și fum amenință suburbiile Capitalei și sute de persoane au fost evacuate de urgență.

Principala autostrada care leagă Atena de nordul Greciei și drumul național pe aceeași ruta au fost închise, ca măsură de precauție. Premierul Mitsotakis a decretat alertă roșie în 6 regiuni și a transmis un nou apel populației să respecte recomandările autorităților.

În mai multe sate din regiunea Peloponez, mulți oameni au refuzat totuși să-și abandonze bunurile și au rămas să lupte cu flăcările.

Guvernul a anunțat ajutoare de 6 mii de euro pentru cei care și-au pierdut locuințele în flăcări. Situție dramatică și pe insula Evia de unde peste 600 de persoane au fost evacuate noaptea trecută, iar flăcările amenință acum stațiunea Agia Anna.

În toată Grecia sunt aproape 100 de incendii active, majoritatea care ard necontrolat. De marți, până acum, sute de localități au fost evacuate, mulți oameni și-au pierdut locuințele și mii de hectare de vegetație au fost făcute scrum. Cel puțin până luni autoritățile au interzis accesul în păduri și parcuri naționale.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI